Gå direkt till textinnehållet

Få uppdrag för granskningsutskottet

Journalistkongressen 2014 inleddes tio minuter försenad med ett inledningsanförande av förbundsordförande Jonas Nordling och en hyllning av Linn Ohlsson, ombud för Västra distriktet. Kongressen som är under viss tidspress gav bara ett enda uppdrag till det viktiga granskningsutskottet.  

Journalistförbundets kongress inleddes klockan 11:40, tio minuter efter utsatt tid, med ett inledningsanförande av förbundsordförande där han bland annat uppmanade mediebranschen att arbeta mer med kompetensutveckling av journalister, mot bakgrund av att så många nu blir uppsagda på grund av bristande kvalifikationer.

Kongressen höll också en tyst minut för kolleger som gått bort under året, både svenska och utländska.

Jonas Nordling bjöd sedan upp Linn Ohlsson, ombud för Västra journalistdistriktet på scenen för en särskild hyllning. Journalistförbundet vann i mars 2012 en viktig dom i AD rörande Linn Ohlsson som arbetat på Sveriges Radio i tio år utan att ha fått fast anställning. Linn Ohlsson-domen medförde att många medieföretag ändrade sina anställningsrutiner, och många hundra journalister med otrygga anställningar erbjöds fast jobb.

– Jag blir ofta påmind om domen, alldeles nyss härutanför fick jag höra en berättelse om hur domen påverkat en persons anställning. I går använde vi domen vid ett MBL-möte, den visar vad vi är kapabla och villiga att göra, sade Linn Ohlsson, som riktade ett särskilt tack till förbundsjuristen Katarina Dahlskog för stöd under processen.

Kongressens inledning höll ett relativt högt tempo, med bara en talare, Fatima Grönblad från Frilans Riks som gav det viktiga granskningsutskottet sitt enda uppdrag, att granska om förbundet levt upp till kraven i en motion från kongressen 2011 om frilansars roll i förbundet. Granskningsutskottet har till uppgift att granska Journalistförbundets verksamhet under kongressperioden och brukar få flera uppdrag.

– Vi vill att granskningsutskottet tittar närmare på hur förbundet arbetade med den här frågan, säger Fatima Grönblad till Journalisten. Man har tagit fram en frilansstrategi och ett handlingsprogram, men i motionen efterfrågades en utredning  kring frilansars roll i förbundet och om frilansverksamheten inom förbundet ska organiseras på ett annat sätt. Frilans Riks är ett mycket aktivt distrikt som gör väldigt många olika saker.
 
– Frågan är om man kan organisera verksamheten på ett annat sätt, och hur Servicebolaget ska arbeta. Vi vill veta om förbundet levt upp till kraven i motionen, och vi tycker väl kanske inte det.

Kongressen är en dag kortare än vanligt och antalet motioner är fler än vanligt, och ombuden kommer att arbeta under stark tidspress. Presidiet uppger för Journalisten att man räknar med att hinna till punkt 15 i dag tisdag, vilket innebär att frågor om värdegrunden i förbundet, idéprogrammet och handlingsplanen, samt motioner om otrygghet i arbetslivet ska hinnas med. 
Fler avsnitt
Fler videos