Gå direkt till textinnehållet

Få journalister bor i invandrartäta områden

Närmare hälften av journalistkåren bor i Stockholms län. Journalisttätast är det på Södermalm i Stockholm. Få journalister bor i invandrartäta stadsdelar och på industriorter. Det visar en ny undersökning från Institutet för mediestudier.

Enligt undersökningen, som bygger på Journalistförbundets medlemsregister, bor 34 procent av journalisterna i Stockholms kommun, att jämföras med 9 procent av landets befolkning. Närmare hälften, 45 procent, av journalistkåren bor i Stockholms län, att jämföras med 23 procent av befolkningen.

I snitt i landet finns det 1,4 journalister per tusen invånare. Stockholm ligger i topp med 4,9 journalister per tusen invånare. Därefter följer Solna, Nacka, Lidingö, Malmö, Luleå, Falun och Umeå.

Populärast verkar stadsdelen Södermalm vara. Där går det 10,4 journalister per tusen invånare. Sedan kommer Hägersten-Liljeholmen (7,4), Skarpnäck (7,1), Kungsholmen (6,2) och Norrmalm (6,0). Få journalister bor i invandrartäta stadsdelar som Skärholmen (1,1) och Rinkeby-Kista (0,4).

Annons Annons

Liksom i Stockholm verkar journalister i Göteborg och Malmö föredra att bo i medelklassområden. Masthugget, Majorna och Olivedal är populärt i Göteborg och Möllevången, Rörsjöstaden, Rådmansvången och Gamla Staden i Malmö.

Det finns elva kommuner där det inte bor några journalister alls, bland annat Gnosjö, Markaryd, Dals-Ed och Laxå.

Journalister är mest underrepresenterade i glesbygds- och industrikommuner. I de kommuner som Sveriges kommuner och landsting definierar som glesbygdskommuner bor sammanlagt 56 yrkesverksamma journalister. Det är 0,3 journalister per tusen invånare.

Undersökningen visar också att få journalister bor i områden där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna får många röster. Journalister bor i områden där många röstar på Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Feministiskt initiativ.

I de valdistrikt där Sverigedemokraterna fick över 15 procent bor få journalister.

Fotnot: Undersökningen bygger på i vilka postnummerområden yrkesverksamma journalister bor.

Fler avsnitt
Fler videos