Gå direkt till textinnehållet

Expressen samlar riksdagstwitter

Med Expressens nya tjänst Riksdagsmolnet skapas ordmoln utifrån tweets och retweets som samtliga twittrande riksdagsledamöter gjort. – Vi tror att våra politikintresserade läsare och tittare vill veta lite mer, säger redaktören Björn Andersson.

Björn Andersson har tillsammans med Mikael Hermansen på Expressens IT-avdelning tagit fram Riksdagsmolnet. Den som bara vill se ett visst partis tweetar kan välja det.

Varför har ni skapat riksdagsmolnet, Björn Andersson?
– Expressen storsatsar ju på politik med många sidor i tidningen och olika TV-program. Men vi vill utveckla också Expressen.se och göra det med tjänster som gör det enklare för besökarna att ta del av de åsikter som sprids. Partierna mobiliserar inför valet 2014 och valrörelsen har redan börjat, flera partier har gått ut med att de ska satsa på sociala medier och därför känns det naturligt för oss att kolla hur det går på exempelvis Twitter.

Vad kan ett twittermoln ge som inte vanlig journalistik kan ge?
– En överblick av vad våra folkvalda representanter i riksdagen twittrar om – egentligen är det traditionell journalistik där vi visar upp resultatet på ett nytt sätt. Dessutom händer det mycket i datainsamlingen bakom molnet som vi inte visar upp i version ett av molnet. Det kommer mera framöver.

Annons Annons

Till vem vänder ni er?
– Vi tror att våra politikintresserade läsare och tittare vill veta lite mer. Men det här är också ett exempel på hur vi vill jobba, redaktion och IT-avdelning i nära samarbete. Vi tror att vi med tekniska lösningar kan göra innehållet mer tillgängligt, och det vi nu tagit fram tillsammans med våra kollegor är bara det första lilla försöket att testa nya saker. Det kommer mera, vi bygger upp en ny IT-avdelning här på Expressen nu och gör det tätt ihop med bland annat redaktionen.

Ska ni göra journalistik av resultaten i Riksdagsmolnet?
– Självklart. Det gör vi redan i dag, men det kommer mer, molnet finns kvar och utvecklas ända fram till valet. Vi tar också gärna emot förslag från vår publik på hur vi kan göra innehållet bättre med hjälp av tekniska lösningar.

Fler avsnitt
Fler videos