Gå direkt till textinnehållet

Expressen börjar granska mediedrev

Expressen skapar en ny vinjett där man granskar mediedrev. I första artikeln granskas Caremabevakningen. Chefredaktör Thomas Mattsson kallar det "Det andra perspektivet?"

Mediedrevet mot Carema synas i den första artikeln under den nya granskningsvinjetten där Expressen granskar granskarna.

Bland annat synar Expressen i dag artiklar i DN, Aftonbladet och Expressen från den 1 december om en 90-årig kvinna som dog av svält. Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, säger nu till Expressen att Caremas förklaring att undernäring är en naturlig följd av sjukdom och åldrande är korrekt:

"Utan att friskriva Carema är jag beredd att skriva under på deras förklaring. Åldrandet innebär en nedbrytningsprocess och undernäring är relaterat till sjukdom och åldrande."

Thomas Mattsson konstaterar själv att Expressen inte levt upp till den interna policyn att låta alla parter komma till tals.

Även DNs artikel från 11 november om hur Carema väger kissblöjor för att spara pengar, även här framkommer en annan bild, när ordförande i ideella föreningen Sinoba som arbetar med urininkontinens för Expressen berättar att man måste väga och mäta skydden för att få det bästa skyddet:

"Att Carema väger inkontinensskydden visar att de vet vad man gör. Förfarandet är korrekt, men jag vill inte lägga någon värdering om hur Carema skött det i övrigt med skydden", säger ordförande Marta Lauritzen till Expressen.

Thomas Mattsson förklarar i en helsideskrönika upplägget med den nya artikelserien:

"Vår ambition är att försöka komplettera och kanske korrigera den bild som medierna, även Expressen, har gett under det kallade drevet. Detta ska inte tolkas som att bevakningen av Carema, eller för den delen om kungen eller Håkan Juholt, har varit orättfärdigt. Informationsavdelningar och PR-konsulter vill gärna hävda att medierna är slarviga och överdriver. Men tro dem inte […]"

"Med 'DET ANDRA PERSPEKTIVET?' vill vi försöka vara lite mer självkritiska. Vi kommer säkert att få orsak till att återkomma om fler så kallade drev."

Fler avsnitt
Fler videos