Gå direkt till textinnehållet

”EUs samarbete med Turkiet är obehagligt”

Ikväll diskuterar en namnkunnig panel den oroande utvecklingen för den turkiska press- och yttrandefriheten. Reportrar utan gränsers Urban Hamid är skarpt kritisk till EUs flyktingsamarbete med Turkiet.

– Det är väldigt obehagligt att EU samarbetar med en regim som inte representerar demokratiska rättigheter. Att det talas om att accelerera processen mot att Turkiet ska bli EU-medlem är också obehagligt, säger Hamid, med hänvisning till de allt grövre ingrepp i press- och yttrandefriheten som turkiska myndigheter begått den senaste tiden, med bland annat fängslanden av journalister och stormade redaktioner (som Journalisten ofta rapporterat om).

Urban Hamid skrev i december en debattartikel om flyktingsamarbetet, i Expressen.

Ikväll arrangerar Reportrar utan gränser ett seminarium om Turkiet, på Vasagatan 62 i Stockholm. Urban Hamid berättar att seminariet är slutpunkten på ett EU-projekt organisationen bedrivit tillsammans med turkiska samarbetspartners.

Annons Annons

– Egentligen skulle vi fokusera på etikfrågor i turkisk journalistik, men med tanke på läget kan vi inte ha en så snäv inriktning. Vi måste vara aktuella och diskutera situationen som är. Det förefaller ha blivit ett slags brott att bedriva journalistik i Turkiet, säger Hamid.

Paneldeltagare är bland andra Dagens Nyheters reporter Erik Ohlsson, frilansen och Turkietkännaren Bitte Hammargren samt människorättsexperten Murat Çekiç. Moderator är Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Seminariet är öppet för allmänheten och börjar klockan 18.30.

Fler avsnitt
Fler videos