Gå direkt till textinnehållet

EU stoppar förtalsturism

På torsdagen antog Europaparlamentet ett betänkande som ska stoppa så kallad förtalsturism – det vill säga att företag placerar verksamhet i länder där det är lättare att stämma medier för förtal – just i syfte att undvika granskning.

Betänkandet från Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) antogs med stor majoritet. Senare ska EU-kommissionen lägga fram ett formellt förslag på ny lagstiftning.

Problemet med den nuvarande ordningen är att det är oklart om det är lagstiftningen i det land där den som känner sig kränkt eller lagstiftningen i det land där medier befinner sig som ska gälla.

– Det nuvarande systemet skapar en oklarhet där en svensk tidning kan stämmas för att ha förtalat en utländsk person i exempelvis Storbritannien. Trots att den svenska tidningen kanske bara har en minimal utgivning i Storbritannien riskerar man i dag att behöva försvara sig enligt brittisk lagstiftning. Det är helt enkelt inte rimligt att en nyhetsredaktion ska förväntas känna till förtals- och skadeståndslagstiftning i 27 olika Europeiska länder när de ska avgöra vad de får publicera. Den rådande situationen riskerar att leda till självcensur från mediernas sida vilket är oacceptabelt säger Cecilia Wikström i en kommentar.

Annons Annons

Det nya förslaget går ut på att om någon vill stämma en tidning i ett annat land för förtal så ska man använda den lagstiftning som gäller i landet där publikationen har sin ”huvudsakliga målgrupp”. Om det inte går att fastställa ska det vara det land där redaktionen finns.

Fler avsnitt
Fler videos