Gå direkt till textinnehållet

EU-dom kan stoppa Facebook-data

Ett avgörande i dag i EU-domstolen kan sätta stopp för överföring av persondata mellan EU och USA. Flera IT-jättar kan påverkas, där ibland Facebook, Google och Twitter.

EU-domstolen ogiltigförklarar det så kallade Safe Harbour-avtalet som används av flera av världens största IT-företag. Domen innebär att dataöverföring mellan EU och USA kan stoppas av nationella myndigheter i Europa. Det rapporterar TT.

Över 4 000 amerikanska företag använder sig av Safe Harbour när det överför personuppgifter mellan Europa och USA. Bland företagen finns jättar som Facebook, Google, Apple, Microsoft och Twitter.

För två veckor sedan uttalade sig Datainspektionens chefsjurist Hans-Olof Lindblom om ärendet när EUs generaladvokat först rekommenderade att avtalet skulle ogiltigförklaras. Hans-Olof Lindblom sa då att om EU-domstolen gick på generaladvokatens linje så skulle det ge en möjlighet att stoppa överföringar av personuppgifter till USA.

Annons Annons

Twitter har sagt att ett ogiltigförklarande av Safe Harbour kan leda till att företaget måste sätta upp datacenter i Europa för att hantera användardata.

Fler avsnitt
Fler videos