Gå direkt till textinnehållet

”Ett vilt experiment i tilltal och format”

Med podden ”Beston och Jonas” ville P4 Örebro få in mer integrationsfrågor och nya perspektiv i kanalen. Men också testa att bygga ett digitalt ekosystem kring en lokal podd.

”Känner du en blatte?”

”Hur ska vi hälsa på varandra?”

”Hur hårig får man vara och ändå kalla sig svensk?”

Annons Annons

Det är rubrikerna till tre av hittills åtta släppta avsnitt av podden #bestonochjonas. I den möts en kurd och en norrlänning framför mikrofonen, för att tillsammans granska fördomarna om den andre och utforska skillnader och likheter mellan olika Örebroare.

Initiativtagaren Jonas Edlund är engagerad i den digitala och sociala utvecklingen för journalistiken.

– Det finns ett behov av nya lokala journalistiska format i den digitala världen, tror jag. Och samtidigt ett behov av att prata om integration i Örebro, som är en väldigt segregerad stad, med mycket spänningar.

Idén var enkel: ”sätt två snubbar med olika bakgrund på att prata om det här, i en podd”. Samtidigt är det första gången SR testar att göra en lokal podd, enligt Ulf Renelind, digitalt utbudsansvarig på SR .

Med hjälp av utbudsutvecklaren Joakim Johansson har P4 Örebro byggt ett digitalt ekosystem kring podden som publiceras på kanalens sajt, med inslag av rörlig bild och hög närvaro på sociala medier. Men den har också integrerats i broadcast.

– Maria Rinaldo har varit klippare och producent samt den som ansvarat för att få ut materialet från podden i broadcast. Hon har valt vinklar och ämnen som gått att fördjupa i kanalen, med gäster och sändningar ute på stan, säger Jonas Edlund.

Han konstaterar att serien är ”ett vilt experiment i tilltal och format”.

– Vi försöker jobba med ett annat uttryck, med humor och värme. Senast gjorde vi en podd om begreppet bror, som man säger mycket i vissa grupper, och jag undrade vad fan är det?

Projektet har hjälpt P4 Örebro att få in andra röster och perspektiv än de svenskt medelklassiga i bevakningen, och i viss mån fungerat som en internutbildning för redaktionen, menar Jonas Edlund.

Podden har fått många glada tillrop utifrån och nått en del nya lyssnare, mycket tack vare att medpoddaren Beston Kalefa, ansvarig för Mänskliga rättigheter på ett allaktivitetshus i Örebro, har ett brett kontaktnät i staden. Jonas Edlund blir numera oftare igenkänd i stadsdelen Vivalla, en hel del har hört talas om podden, och när vi pratas vid ska han just bli intervjuad i en lokal Vivallapodd.

– Många som har hört av sig har sagt att det verkligen behövs sådan här dialog, där man möter varandra med nyfikenhet och respekt. Att det är roligt att vi pratar med varandra, även om vi också ifrågasätter varandra och har vilda diskussioner ibland, säger Jonas Edlund.

Projektet är en pilot på elva avsnitt, som ska utvärderas inom kort. Analysen centralt på SR kan bli vägledande för hur lokala kanaler kan jobba med egna idéer kring lokalt innehåll.

Fler avsnitt
Fler videos