Gå direkt till textinnehållet

Ett tiotal journalister sägs upp på IDG

Ett tiotal journalister kommer att sägas upp på IDG. Detta efter att journalistklubben och företaget inte kommit överens om hur den nya organisationen ska se ut efter att pappersupplagan av två tidningarna lagts ner. 

I april kom beskedet att IDG lägger ner pappersupplagorna för Computer Sweden och Tech World. Sedan dess har journalistklubben och arbetsgivaren försökt komma överens om hur den nya organisationen ska se ut. IDG anser att i den nya digitala organisationen behövs det inte lika många journalister.

Förhandlingarna slutade i oenighet och gick till central förhandling, som Journalisten tidigare skrivit om. Men även där misslyckades man att komma överens och företagets förslag om ny organisation ligger fast. Det innebär att bemanningen skärs ner kraftigt och runt tio journalister kommer att sägas upp.

– Klubben är ledsen och tycker att det är jättetråkigt. Vi tyckte att det fanns gehör för vårt förslag som skulle räddat några tjänster. Det gick till centrala förhandlingar, men det blev till slut den organisationsplan som företaget ville ha, vilket innebär att journalister tvingas gå, säger Helle Kirkegaard, journalistklubbens ordförande på IDG.

Annons Annons

I dag jobbar ungefär 25 journalister på de två tidningarna Computer Sweden och Tech World. I den nya organisationen ska det finnas 15.

– Men det finns även vakanser som inte har tillsatts. Företaget har valt att på så sätt spara, i hopp om att det skulle räcka, säger Helle Kirkegaard.

Klubben har ännu inte inlett förhandlingar om huruvida det blir några erbjudanden om frivilliga avgångar. Målet är att allt ska vara klart innan semestern.

Fler avsnitt
Fler videos