Gå direkt till textinnehållet

”Ett journalistiskt haveri att inte nämna Hyland”

Journalistiskt haveri att Lennart Hyland helt glömdes bort på Sveriges Radios 90-årsgala. Det anser programledaren och sportreportern Tommy Engstrand.  

Tommy Engstrand skriver på SVT Opinion att det var ett ”journalistiskt haveri” att inte Lennart Hyland nämndes på SRs 90-årsgala.

Han påpekar att Lennart Hyland förnyade det sociala reportaget och utvecklade underhållningsprogrammen. Men framför allt var det inom sportjournalistiken som han blev den främste stilbildaren i radio, skriver Tommy Engstrand

”Lennart Hyland lade grunden för dagens radio- och TV produktion. Hade han varit engelskspråkig, hade han varit mångmiljonär och lika berömd som David Letterman. Det skulle vara bra för dagens medieintresserade att kunde få höra vilken lysande stjärna Lennart Hyland var”, skriver Tommy Engstrand.

Annons Annons

Han undrar också varför staty av Lennart Hyland, som stod utanför TV-huset entré, plötsligt förflyttades.

Även Ingvar Oldsberg tycker att det var märkligt att inte Lennart Hyland nämndes.

”Han har spelat en avgörande roll för utvecklingen av reportage, underhållning och sport i både radio och TV, säger Ingvar Oldsberg, till expressen.se.

Till Expressen säger Johar Bendjelloul, en av galakvällens värdar, att Lennart Hyland borde ha nämnts och skyller på att ” jag och Annika Lantz är så unga att vi inte har upplevt honom så mycket i radio och TV.”

 

Fler avsnitt
Fler videos