Gå direkt till textinnehållet

”Ett interaktivt sätt att uppleva ett reportage”

Frilansjournalisten Martin Edström vann juryns specialpris på Årets bild tidigare i år med sitt 360-reportage från flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Reportaget är en visuell upplevelse i 360-graders vinkel.

Tillsammans med journalisten Mattias Lövkvist har Martin Edström tillbringat en vecka i flyktinglägret och skapat det som han själv kallar 360-reportage. Det handlar om ett internetbaserat material där man som betraktare klickar sig runt i lägret, inte helt olikt Google Maps street view, och tar del av flyktingarnas vardagsliv och berättelser. Reportaget från Zaatari är Martin Edströms andra 360-reportage, men det första från den antika staden Petra i Jordanien, förklarar han mer som ett bildexempel då det saknas text.

När och hur föddes idén som 360-reportage?
– Jag har under en lång tid experimenterat med nya plattformar för att nå en ny publik än den som bara läser text och ser på stillbilder. Jag kommer själv från en internetgeneration och med internet i bakhuvudet har jag funderat på nya sätt att berätta. Eftersom jag både är journalist och fotograf har jag valt att göra ett experiment som kombinerar text och bild.

Martin Edströms arbete från Zaatari var uppdelat i två etapper. Först var han på plats med kollegan Åsa Secher då han fotade stillbilder till ett reportage samtidigt som han lärde känna lägret och gjorde grundresearch inför 360-reportaget.

Annons Annons

Hur går det till rent tekniskt, filmar eller fotar du?
– Jag fotograferar väldigt många bilder i 360-grader under några minuter som sedan sammanfogas. Optimalt rent journalistiskt är om man kunde ta alla bilder i 360-grader samtidigt, den tekniken finns men jag har inte använt den till mina projekt.

Är den är typen av reportage framtiden?
– Det tror jag verkligen. Det finns en hel generation som är van vid att via spel interagera direkt med människor, eller via Twitter höra av sig direkt till politiker, och på 360-reportaget går man själv ner på marknivå och kan bestämma vad man vill se och ta del av. Det är mer olinjärt och fungerar väldigt bra på en yngre publik som kanske inte orkar läsa en text på 10 000 tecken.

Hur skiljer sig reportaget från Zaatari från reportaget från Petra?
– Zaatari-reportaget är ett journalistiskt reportage med text och bild där en historia berättas. Petra-reportaget är enbart bilder och har fungerat mer som ett fotografiskt exempel.

Om du fick använda dig av en mening, hur skulle du förklara vad ett 360-reportage är?
– Ett interaktivt sätt att uppleva ett reportage som om du var där.

Fler avsnitt
Fler videos