Gå direkt till textinnehållet

Ett av målen i mediepolitiken ändras

Regeringens mål att motverka skadligt innehåll i medier gäller inte längre. I stället ska man nu motverka skadlig mediepåverkan. Det står klart efter att regeringen presenterat sin budgetproposition i dag.

Sedan 2012 har regeringen haft ett uttalat mål att motverka skadligt innehåll i medier. Nu har man omformulerat det innehållet, efter att frågan varit uppe för remiss. Målet är att stärka yttrandefriheten och skydda unga och barn mot skadlig mediepåverkan:

I sin nya formulering skriver regeringen:
”Det är regeringens uppfattning att det nu gällande målet att motverka skadliga inslag i massmedierna kan uppfattas som en vilja att påverka ett faktiskt medieinnehåll. Genom att i stället formulera ett mål om att motverka skadlig mediepåverkan betonas att det handlar om att motverka effekterna av ett medialt innehåll, inte innehållet i sig. Utgångspunkten för regeringens arbete med att skydda barn och unga mot skadlig mediepåverkan är barnkonventionen. Den föreskriver att barn har en generell rätt till yttrande och in formationsfrihet, men samtidigt att barn ska skyddas mot information och material som är till skada för deras välbefinnande.”

Fler avsnitt
Fler videos