Gå direkt till textinnehållet

Etiskt råd vill stoppa dokusåpor från sjukhus

Statens medicinsk-etiska råd uppmanar landstings- och sjukhusledningar att inte skriva kontrakt med TV-bolag om inspelning av dokusåpor där patienters integritet kan hotas.

I ett inlägg på Svenska Dagbladets Brännpunkt argumenterar tolv ledamöter och sakkunniga från Statens medicinsk-etiska råd för att sjukhus ska värna patienters integritet bättre.

I ett pågående rättsfall har personal på Akademiska sjukhuset i Uppsala friats i tingsrätten trots att domstolen konstaterat att sjuksköterskor lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om en döende cancersjuk man.

Tingsrätten kom fram till att sjuksköterskorna inte hade haft uppsåt att bryta sin tystnadsplikt. Rätten hänvisade till att landstingsledningen godkänt inspelningarna.

Annons Annons

Ärendet ska prövas i högre instans.

Men, menar författarna av inlägget i SvD, det är beklämmande att frågor som rör grundläggande etiska värden ska behöva avgöras av domstol. De skriver:

”Vi menar att vården är illa ute om den bara ska styras av legala överväganden. Etiken tillför vården en annan, mycket mer djupgående dimension. I vården finns ett behov av vardagsförnuft och en ständigt pågående diskussion.”

Fler avsnitt
Fler videos