Gå direkt till textinnehållet

”Eritreas utrikesminister hade kunnat tas in på förhör”

”Om en förundersökning pågått skulle Eritreas utrikesminister kunnat förhöras då han i juli besökte Stockholm.” Det skriver Björn Tunbäck, Jesus Alcalá och Esayas Isaak i ett pressmeddelande.

I juni skrev Björn Tunbäck, Jesus Alcalá och Esayas Isaak ett debattinlägg i Dagens Nyheter där de begärde att åklagarmyndigheten måste ompröva sitt beslut att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten gällande Dawit Isaaks fängslade utan rättegång sedan 2001.

De menar att myndigheten behöver agera för att få hem den svenska-eritreanske journalisten, utan att ta hänsyn till UDs diplomati.

”Tror man att diplomatin, också den tysta, kan rädda liv är det kanske inte fel att låta bli att ryta till – under en begränsad tid. Men det finns en brytpunkt bortom vilken annat än tysta förhandlingar måste till. Vår övertygelse om de mänskliga fri- och rättigheterna kräver det,” skrev de då.

Annons Annons

Efter en första anmälan för två år sedan kom Riksåklagaren våren 2015 fram till att det fanns juridiska skäl att inleda en förundersökning, men valde att inte göra det för att inte störa UDs förhandlingar för Dawit Isaak.

Nu har det gått ytterligare ett och ett halvt år med förhandlingar utan att Dawit Isaak frigivits. FNs undersökningskommission för mänskliga rättigheter har tagit fram bevis för brott mot mänskligheten och dessutom bett alla medlemsstater att göra vad de kan för att få ett stopp på övergreppen.

Internationella åklagarkammaren i Stockholm lämnade därför i förra veckan in en anmälan till Riksåklagaren mot Eritreas president och hans närmaste ministrar för brott mot Dawit Isaak.

I juni var Eritreas utrikesminister Osman Saleh i Stockholm på en eritreansk kulturfestival.

 ”Om en förundersökning pågått hade han kunnat tas in på förhör, ” skriver journalisten Björn Tunbäck, juristen Jesus Alcalá och Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror.

Fler avsnitt
Fler videos