Gå direkt till textinnehållet

Engqvist: ”Vidga public service-stödet”

Före detta styrelseordförande för SVT, Lars Engqvist, vill att alla kvalitativa nyhetsmedier ska omfattas av public servicestödet. Finansieringen vill han ska komma från Google och Facebook.

Som Journalisten tidigare berättat har några av Sveriges största privata medieföretag nyligen tillsatt en egen utredning för att granska public service uppgift och framtid. I en debattartikel i dagens DN bemöter Lars Engqvist utspelet från de privata mediejättarna.

Han tycker att medieföretagens vilja att begränsa public service för att lämna plats åt kommersiella krafter är fel väg att gå. I stället anser han att man ska utvidga stödet till att innefatta alla kvalitativa nyhetsmedier. Han föreslår till exempel att tidningar ska få del av stödet baserat på sin upplaga, både i papper och på nätet och på storleken på redaktionen.

Lars Engqvist anser att det har uppstått en situation i och med teknikutvecklingen där den gamla affärsmodellen, där oberoende journalistik ska finansieras av reklam, inte längre fungerar som den ska. Han motiverar utvidgningen av public service-stödet med att bevarandet av oberoende medier är en demokratifråga.

Annons Annons

”Att så värna den oberoende och granskande journalistiken är att slå vakt om demokratin”, skriver Lars Engqvist.

Men en utvidning av stödet enligt Lars Engqvist förslag skulle innebära en fördubbling av stödets kostnad. Han anser att utvidgningen bör kunna finansieras genom att flera av de internationella aktörer som tagit andelar på annonsmarknaden, som Google och Facebook, tvingas följa svenska skatteregler.

Fler avsnitt
Fler videos