Gå direkt till textinnehållet

”En viss lättnad efter beskedet”

Stampen har klart med nya ägare och de 81 miljonerna som skjuts till ska räcka för att betala tillbaka ackordslikviden i februari, lovar koncernchefen. Journalistklubben på GP litar på beskedet. Första känslan är att många på redaktionen nu känner en viss lättnad och kan börja blicka framåt igen.

Journalisten skrev tidigare idag om Stampens nya ägarkonstruktion. Koncernchefen Martin Alsander menar att de 81 miljonerna som nu skjuts till räcker för att få Stampen på fötter.

Bland annat ska man nu hålla sitt löfte att betala tillbaka ackordslikviden, alltså de 25 procent av fodringarna som Stampen lovat att fodringsägarna ska få tillbaka i februari.

– Det här kommer att räcka. Det är naturligtvis så att många människor tittat på vår ekonomi i samband med den här investeringen, och vi har tillsammans kommit fram till de här slutsatserna. Bolaget har en stark kassa och vi har verksamheter som levererar ett positivt resultat. Vi kan nu betala tillbaka ackordslikviden i februari och driva verksamheten framåt, säger Martin Alsander till Journalisten.

– Det figurerar en rad olika siffor i media kring vad som behövs, och är såklart omöjligt för oss att kommentera alla dem löpande. Det hade varit ett heltidsjobb, fortsätter koncernchefen.

När det gäller framtiden så menar Alsander att de nya investerarna både ser en stark affär i Stampen samt har ett ”stort västkusthjärta”.

– Det är viktigt med starka medier lokalt. Sen tycker de också att Stampen är en spännande plattform att bygga vidare på här i Västsverige. Men vi får se hur den nya styrelsen väljer att formulera sig, man har också sagt att det nu ska gå ganska fort att presentera den nya styrelsen, säger han.

Journalistklubben på GP fick beskedet om pengarna och de nya ägarna så sent som i onsdags kväll.

– Det är svårt att veta nu vad det räcker till och inte, men bedömningen är att det ska räcka till att stabilisera kassan, ge oss en framtidstro och se till att vi har råd att få ut ackordslikviden i tid. Men det är klart det hade behövts hur mycket pengar som helst för att vi skulle känna oss helt lugna och trygga. Men det är inte rimligt just nu, vi är inte i det läget att folk kastar pengar efter oss, säger Gabriella Mohoff, ordförande.

Eftersom beskedet kommit så nyligt så menar Mohoff att det är svårt att ge en exakt bild av hur medlemmarna känner än. De flesta som klubben hunnit prata med beskriver dock en lättnad att det nu är klart.

– Det är det här vi gått och väntat på någonstans, och man har funderat på om de här finansiärerna finns på riktigt eftersom det dragit ut så på tiden. Det är en positiv sak att allt är på plats nu, menar Mohoff.

Enligt en artikel i GP så kommer inte den nya ägarkonstellationen förändra något drastiskt kring koncernens inriktning på kvalitativ lokaljournalistik.

”Det finns en gammal tradition att separera ägandet från det redaktionella och det kommer vi hålla oss till. Som nya ägare kommer vi inte vilja gå in och påverka innehållet. Däremot kan man ha ett krav om att vi ska leverera ett så bra innehåll som möjligt. Och att vi ska bli ännu bättre digitalt”, säger Fabian Hielte, vars bolag går in med 27 miljoner i Stampen, till GP.

Samma bild ger Martin Alsander. Journalistklubben ser inte heller någon anledning kring oro för detta. Åtminstone inte efter det man hunnit läsa och ta till sig sedan beskedet kom.

– Jag upplever inte att vi är påverkade av de ägare vi har idag, och jag tror inte vi blir det i framtiden heller. Att de nya ägarna säger att vi ska ha en bra produkt ser jag bara som positivt, då vill vi samma sak. Att vi ska satsa mer digitalt tänker jag mer handlar om att vi nu kanske får de möjligheter vi velat ha att göra detta. Men vi har inte träffat de här nya investerarena än, så det är svårt att veta säkert. Jag tror det här ger lite lugn i alla fall. Men vad det betyder för framtiden återstår också att se, säger Gabriella Mohoff.

Fler avsnitt
Fler videos