Gå direkt till textinnehållet

En SR-reporter ska bevaka Östergötland och Småland

Under kommande sommarkvällar ska en SR-reporter bevaka fyra lokalkanaler. Journalistklubbarna har protesterat mot förslaget. Förhandlingarna slutade i oenighet.  

Just nu pågår det ett arbete inom Sveriges Radios lokala kanaler hur man ska bemanna stationerna kvällstid fram till klockan 23.00 varje dag året om. Detta för att vara närvarande, kunna göra extrasändningar och vara aktiva i sociala medier.

Hittills har område Öst, P4 Kalmar, P4 Östergötland, P4 Jönköping och P4 Kronoberg, haft två som jobbat från tre till elva på kvällen och bevakat två kanaler. Jönköping och Östergötland har hjälps åt varannan vecka och Kronoberg och Kalmar har hjälpt varandra.

Men under sommaren ska en reporter bevaka alla fyra kanalerna: alltså sköta om webben, sociala medier och eventuellt göra extrasändningar.

– Vi inom sektionsklubbarna har protesterat. Förhandlingarna slutade i oenighet. Vi har fått uppfattningen att SR bestämt sig innan förhandlingarna påbörjade, säger Thomas Graf, sektionsordförande på P4 Kronoberg.

Hans medlemmar har påpekat att de är oroliga för att det kommer att bli stressigt att bevaka fyra regioner och svårt att nyhetsvärdera då man inte känner till området.

– Nu har det sagts att extrasändningarna ska plockas bort, men ensamreportern ska bevaka sociala medier och publicera på hemsidorna, säger Thomas Graf.

Kvällsbemanningen i område Öst är ett pilotprojekt. Område Mitt, P4 Dalarna och P4 Gävleborg, har testat en annan variant på kvällsbemanning. SRs kanalchefer håller nu på att fila på olika förslag på hur kvällsbemanningen ska fungera som också kommer att skickas till programdirektör Björn Löfdal. Till hösten är det tänkt att kvällsbemanningen ska rullas ut på samtliga lokalkanaler.

Fler avsnitt
Fler videos