Gå direkt till textinnehållet

EFJs ordförande: ”Stark känsla av solidaritet”

Rättegången i Turkiet mot tidningen Cumhuriyet och sjutton av deras medarbetare fortsätter i dag och väntas avslutas på fredag. Mogens Blicher Bjerregård, ordförande i Europeiska journalistfederationen, EFJ, hoppas att de alla släpps fria.      

Under första rättegångsdagen var Mogens Blicher Bjerregård på plats för att visa sin solidaritet med de åtalade.  

Hur var stämningen?

– Det var hårt eftersom det är pressfriheten som står inför rätta. Samtidigt var det en stark solidaritetsstämning. Det som berörde mig djupt var att de första tio-femton minuterna applåderade, jublade och ropade familjemedlemmar, journalister och övriga i salen till de åtalade. En hustru till en av de åtalade ställde sig upp på en stol och vinkade till sin man. Det var en starkt upplevelse som jag inte hade väntat mig.

Hur ser du på rättegången?

– De åtalade försvarade sig med näbbar och klor. Första dagen var det nog bara tre som hann. Många starka saker sas, som att ”journalistisk nyfikenhet ska inte bli ifrågasatt. En journalistisk vinkel ska man inte diskutera i en rättssal”. Det är starkt. En av de åtalade använde fyra timmar åt sitt försvar.

Hur tror du det blir, kommer de att friges?

– Jag vet inte om de blir frisläppta. Det är omöjligt att säga. Om det slutar på fredag eller inte vet man inte heller. De som sitter i fängelse, elva av de sjutton, har det inte bra. De får bara ta emot besök en timme i veckan och då bakom en glasvägg.

Vad gör EJF nu, när du har åkt därifrån?

– Någon från oss är kvar. För oss var det första dagen som var den viktigaste. Det verkade uppskattat av de åtalade.

– Vi har ett starkt fackligt samarbete med Turkiska organisationer och genomför just nu ett stort treårigt EU-projekt. Genom det har vi möjlighet att följa dessa rättegångar. Vi har möjlighet att hjälpa de turkiska journalisterna och försvara deras möjlighet att arbeta. De olika internationella pressfrihetsorganisationerna hjälps åt för att utvecklingen i Turkiet ska gå åt rätt håll.

Vilken betydelse har dessa rättegångar?

– Väldigt stor betydelse. Om Turkiet håller fast vid den här saken, och journalisterna får långa fängelsestraff, så kommer det att få följdverkningar. Ankaras inflytande över rättegången är tyvärr större än vårt. Men vi kommer att göra vad vi kan. Jag hade önskat att fler hade demonstrerat utanför rättssalen i går, men många är rädda.

– Jag hoppas förstås att de alla blir frisläppta.

 

Fler avsnitt