Gå direkt till textinnehållet

Dystert facit för egyptisk pressfrihet

Pressfriheten i Egypten har drastiskt försämrats sedan militärkuppen i juli 2013. Sex journalister har dödats och många har fängslats på oklara grunder.

Det konstaterar pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser i en rapport som släppts lagom till det egyptiska presidentvalet i nästa vecka och som väntas vinnas av fältmarskalken Abd al-Fattah al-Sisi som formellt styrt Egypten sedan Mursi avsattes av militären förra sommaren.

Enligt Reportrar utan gränser har pressfriheten försämrats betänkligt sedan juli 2013. Minst 65 journalister har gripits, varav 17 sitter fängslade i dagsläget i vad som beskrivs som en häxjakt på misstänkta sympatisörer till Muslimska brödraskapet. Bland annat sitter flera al-Jazira-journalister fängslade efter anklagelser om att ha spridit "falsk information" och medlemskap "i en terrororganisation".

Sex journalister har dödats i Egypten de senaste elva månaderna, de flesta när de bevakat pro-Mursi-demonstrationer.

Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att följa den nya konstitutionen som röstades igenom i januari. Den garanterar informationsfrihet och förbjuder godtyckliga gripanden av journalister.

Fler videos
Fler avsnitt