Gå direkt till textinnehållet

Domstol kräver bevis på journalisters oskuld

En turkisk domstol har avslagit överklaganden av arresteringsorderna mot fyra turkiska journalister, bland dem Şahin Alpay som varit verksam i Sverige. Domstolen anser att försvaret inte kunnat lägga fram bevis för journalisternas oskuld.

De turkiska journalisterna Şahin Alpay, Ali Bulaç, Lale Kemal och Nuriye Akman var några av de som greps av polis i slutet av juli och början av augusti misstänkta för samröre med predikanten Fethullah Gülen som president Erdogan påstår ligger bakom det misslyckade statskuppförsöket den 15 juli.

Arresteringsorderna mot journalisterna har överklagats av deras advokater, men nu har en domstol i Istanbul avslagit överklagandena. Det rapporterar Bianet.

Enligt Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoglu, motiverades beslutet med att inga nya bevis kunnat hittas som gör det nödvändigt att häva arresteringarna. (Se det turkiska domstolsbeslutet intill.)

Annons Annons

Reportrar utan gränser anser att de fyra journalisterna ska släppas fria bland annat eftersom det inte är försvaret som ska lägga fram bevis för deras oskuld, utan åklagare som har skyldighet att lägga fram bevis för deras skuld.

Fler avsnitt
Fler videos