Gå direkt till textinnehållet

Dold reklam avslöjas i flera SVT-serier

Serien "Tidsoptimisterna" skulle ha visats i Sveriges Television under hösten, men stoppades eftersom den innehåller dold reklam från hemliga sponsorer. Nu visar det sig att dold reklam förekommit i SVT under flera år i olika produktioner. Bland annat betalade ett Göteborgs-företag 1,3 miljoner för att synas i en annan SVT-serie.

Det är Kulturnyheterna som kan avslöja att produktionsbolaget bakom serien, Road Runner, tagit emot hundratusentals kronor från ett dussintals företag för att deras produkter ska synas i SVT under flera års tid.

Exempelvis har Road Runner även gjort sportserien ”En klassiker” som gått i tre säsonger sedan 2013 i SVT. Där ska deltagarna genomföra Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet. Serien hade premiär i SVT 2013. Programmet har varit fyllt av produktplaceringar från hemliga sponsorer, enligt Kulturnyheterna.

"Sponsring i 'En klassiker'? Ja då ska vi se: det var Asics, både skor och kläder, det var Tenson, Helly Hansen, det var 2XU. Produktionsbolaget sa till oss att 'de här kläderna ska ni använda', berättar Richard Herrey, artist och deltagare i programmets tredje säsong, till Kulturnyheterna.

Annons Annons

Redan i somras berättade Journalisten att Medierna i Sveriges Radio kunde avslöja att en annan Road Runner-producerad serie med namnet "En tysk, en fransk och en husman" också haft dold reklam i programmet. I avtalet mellan produktionsbolaget och ett kommunalt fastighetsbolag framgår det att bolaget betalade 1,3 miljoner för att finansiera TV-serien och att ett villkor var att serien skulle sändas i SVT1 eller SVT2.

Mikael Österby, programchef och ansvarig utgivare för "En Klassiker", säger till SVT att sponsringen helt strider mot public service-reglerna.

”Det här är väldigt, väldigt allvarligt. Du FÅR inte betala för att få en viss sorts exponering i SVT som gynnar det du vill sälja. Och det har vi haft avtal om med produktionsbolaget”, säger han till Kulturnyheterna.

Road Runner har avböjt en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att man varit ”otydlig” i sin kommunikation och ska se över sina rutiner.

SVT överväger nu att stämma produktionsbolaget.

Journalisten söker produktionsbolaget Road Runner.

Fler avsnitt
Fler videos