Gå direkt till textinnehållet

”DN borde driva Epsteinfallet vidare”

Poliser har inte rätt att söka igenom en fotografs kamera. Därför borde Dagens Nyheter driva frågan om Epstein vidare. Det menar Staffan Teste i ett debattinläg på Journalisten.se.

Staffan Teste skriver i inlägget att det är "anmärkningsvärt att JK så lätt lägger ned anmälan om att poliser sökt igenom Epsteins kamera. För mig är en polisiär genomgång av en digital kamera och dess bilder och information något som polisen inte skall ägna sig åt."

Han hänvisar bland annat till en dom från Svea hovrätt 1983. Då handlade det om filmrullar, men han menar att det i dag kan vara ett ännu värre att söka igenom en kamera, eftersom den innehåller en mängd andra data som kan behöva skyddas.

"Genom en bläddring i kameran – där Epstein enligt anmälan inte heller tilläts delta – kan poliserna lokalisera exakt var Epstein rört sig och professionella kameror ger också IPTC-uppgifter och ibland GPS-uppgifter om exakt var bilderna är tagna och när. Uppgifter som kan vara känsliga i vissa sammanhang och som polisen vanligtvis inte kan beslagta hos en fotograf."

Annons Annons

Läs hela debattinlägget här.

Fler avsnitt
Fler videos