Gå direkt till textinnehållet

Dispatch International orsakade publicitetsskada

PON klandrar tidningen Dispatch International för att ha anklagat en namngiven journalist för förfalskning och förtal.

Tidningen skrev i mars 2013 att en bloggare avslöjat att en journalist ”satt ihop en falsk lista över påstådda pedofiler” och en annan journalist spridit den falska listan och hängt ut två oskyldiga män.

Bloggaren påstod sig ha identifierat avsändaren av den förfalskade listan som journalisten X (namngiven), ett avslöjande som ”mainstream-medier” inte tagit upp.

Dispatch International skrev också: ”Att journalister medvetet förfalskar och förtalar privatpersoner med lögner borde vara en godbit för medierna.”

Annons Annons

X anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hen förnekade anklagelserna, hade inte kontaktats före publicering och hen kände sig djupt kränkt av att förekomma i tidningen, på papper och på nätet.

PO ger journalisten rätt. Han ser särskilt allvarligt på det oreserverade påståendet att ”journalister medvetet förfalskar och förtalar privatpersoner med lögner”.

Att anmälaren inte svarat på anklagelserna minskar inte tidningens ansvar för de oreserverade anklagelserna.

PO finner att Dispatch International orsakat anmälaren X en oförsvarlig publicitetsskada. Pressens opinionsnämnd gör samma bedömning och klandrar Dispatch International.

Fler avsnitt
Fler videos