Gå direkt till textinnehållet

Dilek Dündar stoppad på Ataturkflygplatsen

Den prisade journalisten Can Dündar uppger att hans hustru Dilek Dündar har nekats utresetillstånd. Hon stoppades på flygplatsen i Istanbul i lördags och har blivit fråntagen sitt pass. ”Myndigheterna håller min hustru gisslan”, säger Can Dündar.

Journalisten Can Dündar avgick den 15 augusti som chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet och lever nu i exil någonstans i Europa efter statskuppförsöket i juli, vilket Journalisten rapporterat om.

Nu uppger Can Dündar att hans hustru Dilek Dündar nekats utresetillstånd från Turkiet. Hon blev fråntagen sitt pass i lördags på Ataturkflygplatsen när hon skulle resa till honom. Det rapporterar Committee to Protect Journalists (CPJ), som också uppmanar turkiska myndigheter att häva utreseförbudet.

Can Dündar uppger att myndigheterna inte förklarat sitt agerande och att Dilek Dündar inte har delgivits misstanke om brott.

Annons Annons

”Myndigheterna håller min hustru gisslan. Detta är ett exempel på det nya auktoritära styret i Turkiet – om en åtalas, åtalas hela familjen, enligt den nya juridiska ordningen”, säger Can Dündar till CPJ.

Can Dündar och hans kollega Erdem Gül dömdes i maj till fem års fängelse för att ha avslöjat att Turkiet smugglat vapen till IS i Syrien. De mottag Publicistklubbens yttrandefrihets i Kulturhuset i Stockholm den 16 maj.

Fler avsnitt
Fler videos