Gå direkt till textinnehållet

Digitalt fokus har försämrat villkor och välmående

Medieföretagens digitala satsningar har genomförts utan nödvändiga finansieringar och genomtänkta organisationsstrategier, vilket har lett till en kraftig försämring av journalisters arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Det visar en studiesammanställning i tidskriften HesaMag, som ägs av fackliga institutet European Trade Union Institute (ETUI).

En av undersökningarna, som Europeiska Journalistfederationen genomförde bland sina medlemsförbund hösten 2016, visar att samtliga 49 europeiska journalistförbund som besvarat enkäten anser att arbetsvillkoren för journalister försämrats de senaste åren.

Studien visar också att arbetsbelastning och stress är de faktorer som riskerar att påverka journalisters hälsa och trygghet mest.

I en fransk studie från slutet av 2015 uppgav 65 procent av de 1 135 journalister som deltog i undersökningen att deras hälsa försämrats på grund av arbetet, framför allt på grund av högt arbetstempo. Var tredje journalist övervägde att lämna yrket.

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) anser att utvecklingen är oroande, och pekar särskilt på ekonomiska och hälsorelaterade problem för den växande skaran av frilansjournalister, som nu utgör en tredjedel av medlemmarna i de europeiska journalistförbunden:

”Isolerade och satta i konkurrens mot varandra – och ibland till och med mot de stora informationsströmmar som delas i sociala medier – är dessa frilansar att beredda att göra vad som helst för göra sig ett namn, och är motvilliga till att samverka med andra i en liknande osäker situation.”

Osäkerheten i mediebranschen påverkar inte bara journalisternas villkor, utan är ett hot mot kvaliteten i informationsspridningen och den demokratiska debatten, samtidigt som ”förespråkare av alternativa fakta” har de mest effektiva teknologierna i världshistorien till sitt förfogande, enligt EFJ.

Fler avsnitt
Fler videos