Gå direkt till textinnehållet

”Det var inte så kontroversiellt som vi trodde”

Alexandra Svedberg tilldelades Prix Italia för sin dokumentär ”Den sista resan” som handlar om en man som reser till en klinik i Zürich för att dö genom assisterat självmord.

Journalisten når Alexandra Svedberg några minuter innan hon ska ta emot priset i Turin, Italien.

Mannen Erkki som du följde är handikappad och har progressiv muskeldystrofi. Var det svårt att komma nära honom?
– Faktiskt inte. Det var lätt att prata med honom och likaså hans familj. De var mycket öppna. De ansåg inte att de gjorde något skamligt eller att det de gjorde skulle hållas hemligt.

Vilka reaktioner har du fått efter att dokumentären sändes i P1, med tanke på att assisterat självmord kan var kontroversiellt?
– Det var inte så kontroversiellt som vi trodde att det skulle vara. Några har varit negativa, men den stora majoriteten har varit positiva. Lyssnare har hört av sig och sagt att det var ett viktigt ämne jag tog upp. De har berättat om att de vakat över en sjuk mormor eller döende pappa som önskat att få dö.

Fick du följa med till kliniken i Zürich?
– Det är ingen klinik i ordets bemärkelse. Man checkar in på ett hotell och när det är dags tar man en taxi till ett hus där det sker.

Var du med den sista stunden?
– Jag var med de sista dagarna, men till huset ville han inte att jag skulle följa med. Det visste jag från början, det var en överenskommelse vi hade. Jag var med och sade hej då vid hotellet. Han hade valt att ha med sig sin personliga assistent och en anhörig till huset.

Hur har reaktionen varit hemma på redaktionen där du jobbar, P4 Jönköping?
– De är glada och stolta. De tycker att det är roligt att jag har fått priset.

 

Juryns motivering:

“The jury deeply appreciated this intimate and uncompromising portrait of a life drawing to a self determined close. We admired the respect with which the journalist approached the subject at every point in this piece and the big questions of life it made us each query and confront.”

I Prix Italia utses de bästa radio- och tv-inslagen från hela världen i en mängd olika kategorier. Speciella jury-grupper utser de bästa bidragen. Tävlingen Prix Italia har deltagare från över 90 public service- och privata bolag från fem kontinenter.

Fler avsnitt
Fler videos