Gå direkt till textinnehållet

”Det var fantastiskt att få pris”

Maria Ridderstedt (till vänster på bilden) kom i går förmiddag hem från New York där hon och kollegan Karin Wettre tilldelats två priser för sin dokumentär om taxibranschen. ”Det var fantastiskt att få pris från en internationell jury” säger Maria Ridderstedt.

Maria Ridderstedt och Karin Wettre tilldelades två silver i kategorin Best investigation report och Current affairts för sin P1-dokumentär ”Taxikungen – om vinnare och förlorare på en avreglerad marknad” vid en internationell radiofestival i New York som uppmärksammar radioprogram.

Hur var det att på plats i New York ta emot prisen?
– Det var fantastiskt att få ta emot pris från en internationell jury för ett jobb som vi lagt ner så mycket tid på. Priset var dessutom snyggt, en gammal radiomikrofon från 50-talet som gjorts om till en prispokal. Men det viktigaste är att vi lyckats sätta fokus på de tuffa arbetsvillkoren för landets taxichaufförer, säger Maria Ridderstedt.

Ingick det några prispengar i utmärkelserna?
– Endast äran.

Annons Annons

Hur kom ni på att granska taxibranschen?
– Vi hade granskat färdtjänsten för Kaliber. Då kom vi i kontakt med taxichaufförer som berättade om sina arbetsvillkor. Vi träffade förtvivlade pappor som berättade att de jobbade så mycket att de inte hann med att träffa familjen och att hustrun ville skiljas.

Var det svårt att få taxichaufförerna att ställa upp och berätta?
– Många ville berätta, men alla ville inte att vi bandade intervjuerna eller att de skulle gå ut med sina riktiga namn. Bland taxichaufförerna finns en stor grupp som inte har varit så länge i Sverige och många var rädda att förlora jobbet. Det är en arbetsmarknad där alla vanliga spelregler till stor del är satta ur spel.

Hur har reaktionerna varit efter att dokumentären publicerades?
– Vi har fått många reaktioner från förare som varit glada att vi granskande branschen. Vi är inte först med att rapportera om förarnas missnöje, men vi tog ett större grepp kring frågan. Ägaren av Fågelviksgruppen, Sveriges största taxibolag, hävdar ofta att det bara handlar om enstaka missnöjda taxichaufförer. Vi valde därför att intervjua hundra chaufförer för att samla ihop flera röster.

Kommer ni att gå vidare med fler granskningar?
– Vi gjorde flera inslag efter att dokumentären sänts. Jag och Karin Wettre kommer att göra fler gräv tillsammans, men kanske inte bara om den svenska taxibranschen.

Du har ännu inte börjat jobba efter hemkomsten från New York. Hur har ni firats?
– Våra kolleger har gratulerats oss på sociala medier. De är många som hört av sig, så vi känner oss omhuldade och uppskattade.

 

Fotnot: Under New York Festivals tilldelades även Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin guld för sin P1 Dokumentär "Död i slutet rum". Drama för unga i Barnradion vann guld och ett brons för "som trolleri" och podden " 1000 modiga frågor vann brons.

Fler avsnitt
Fler videos