Gå direkt till textinnehållet

”Det lönar sig fortfarande att kryptera”

Källskyddsexperten Sus Andersson anser inte att det faktum att NSA knäckt det mesta av onlinekrypteringen är något skäl för journalister att inte kryptera när man har kontakt med källor. ”Bara för att NSA kan knäcka krypteringen betyder inte det att andra kan det”, säger hon.

The Guardians och The New Yorks Times avslöjande att amerikanska NSA har knäckt de flesta av krypteringsmetoderna på nätet innebär inte att det är meningslöst att kryptera. Det säger källskyddsexperten och Farad.se:s chefredaktör Sus Andersson som är en av författarna till boken Digitalt källskydd.

– Det har funnits misstankar om att NSA har knäckt de flesta av PGP-nycklarna och det här avslöjandet förändrar egentligen inte de råd jag ger till journalister. Det lönar sig fortfarande att kryptera kommunikation man har med källor, säger Sus Andersson.

– I de flesta vardagsjobben håller man inte på med saker som NSA är intresserade av. Källan på äldreboendet eller på regeringskansliet blir fortfarande skyddad av att man använder kryptering. Kryptering är som att sätta ett superlås på dörren, men det hjälper inte om man slarvar med nycklarna eller lämnar fönstret öppet och ställer fram en stege, säger Sus Andersson.

Annons Annons

Utöver själva krypteringen måste man vara noga med att bland annat radera dokument från datorn på ett säkert sätt.

– En journalist som bevakar amerikansk terrorpolitik måste man förstås vara försiktigare, eftersom det är naturligt intressant att övervaka för NSA. Exempelvis när svenska medier efterfrågade bilder och information efter Bostonbomberna – i den situationen kan man tänka sig att NSA var beredd att lägga ett par klutar på att undersöka mediekällorna, säger Sus Andersson.
 

Läs mer: Boken Digitalt källskydd finns att ladda ner gratis från stiftelsen .SE här (pdf-länk).

Fler avsnitt
Fler videos