Gå direkt till textinnehållet

”Det har blivit värre och värre under Putin”

SVT-korrespondenten Elin Jönssons dator har blivit avlyssnad och hon får allt svårare att ta sig in i Kreml för att träffa makten. Hur rapporterar man från ett allt mer slutet Ryssland?

Läser man på Wikipedia om relationerna mellan Ryssland och Sverige under åren så framgår det tydligt att vi och ryssarna har en lång historia av krig bakom oss. Totalt utkämpades hela elva krig bara mellan 1400-talet och 1809 och under det stora nordiska kriget skickades så många krigsfångar till Sibirien att svenskarna till sist utgjorde en fjärdedel av befolkningen i Tobolsk, Sibirens huvudstad.

Den senaste tiden har rysskräcken piskats upp i medierna i samma takt som ubåtsjakten intensifierats. När kommer de? Är de redan här? Måste vi gå med i Nato nu, frågar sig debattörerna?

Frågar man i stället Elin Jönsson, korrespondent i Moskva, om vad makten och ryssen på gatan säger om den nu avbrutna ubåtsjakten – då får man direkt ett litet skratt tillbaka.

Annons Annons

– När jag frågar vanligt folk om Sverige behöver vara oroliga för Ryssland nu så tycker man jag är jättekonstig. Varför säger du så? Alla här har en positiv bild av Sverige. Ryska medier har skrivit rätt mycket om jakten på ubåtar men då skojar man mest om oss. Det är inte fientligt på något sätt, men man har förlöjligat Sverige och sagt att ubåten ”är där på semester”, säger Elin Jönsson.

Att få Kreml att uttala sig för svensk TV är ovanligt. I Elin Jönssons vardagslunk som journalist får hon allt svårare att komma in på livet på den ryska makten.

– Att bara träffa någon på myndigheterna i dag är en utmaning. Medan det på 90-talet bara var att ringa så fick man träffa politikerna. I dag är det nästan omöjligt, alla är rädda och bara den högste chefen får tala och han vill inte träffa oss, berättar Elin.

Numera är även tjänstemän lägre ned i rangordningen rädda att säga något till en västerländsk journalist.

– Det har blivit värre och värre under Putin, framför allt de senaste åren, säger Elin Jönsson.

En vanlig dag på jobbet finns knappt för Elin. Ena dagen kan hon rapportera från en konfliktzon i Ukraina för att den andra sitta på kontoret och läsa igenom ryska medier. Ofta kommer hon till jobbet ganska sent, det är nämligen ingen idé att ringa någon ryss innan klockan tio på morgonen, berättar hon. Däremot kan man ringa runt fram till 23 på kvällen.

– Jag har en planerare i Sverige, tillsammans bestämmer vi vilka inslag som ska göras. I Moskva har jag en chaufför som tar mig igenom de kolossala köerna. Oftast gör man två inslag i veckan ungefär, om det inte smäller till någonstans. Då kan jag liverapportera flera gånger om dagen med allt från morgonnyheterna tidigt till Rapport på kvällen. Det ser helt enkelt väldigt olika ut.

Nuförtiden ska Elin och hennes ryske frilansfotograf täcka ett gigantiskt område på kartan. Hela gamla Sovjetunionen minus Baltikum, alltså större delarna av Centralasien plus Kaukasus.

I takt med att tonen mellan Putin och väst trappats upp har det också under de senaste åren kommit allt fler nya lagar som inskränker vanliga människors friheter. Exempelvis en lag som säger att har man fler än 3 000 följare på sin blogg eller mikroblogg måste man registrera sig som media.

– Det är verkligen på väg utför med de nya medielagarna som nu även förbjuder utländska ägare i större omfattning. Samtidigt är de här lagarna också mycket luddigt formulerade så få vet vad som egentligen gäller. En annan lag förbjuder nu ryssar att registrera sig på utländska sajter som typ ebay. Folk vet inte riktigt vad som gäller. Kommer man ens kunna köpa flygbiljetter på ett utländskt bolag framöver? Säger Elin.

Just nu misstänker också Elin och SVT att hennes dator blivit avlyssnad, igen. Efter att hon haft en rad störningar på sitt kontor tog Elin och arbetsgivaren SVT tidigare i år hjälp av experter för att analysera hennes hårddiskar.

– Vi har inte fått svar än av experterna så jag kan inte kommentera det mer.

Klart är dock att Elin blev avlyssnad redan för tio år sedan, medan hon jobbade som frilans för Sveriges Radio.

– Då var det ett ganska avancerat spionprogram som någon installerat fysiskt på min dator. Jag tror de hade varit inne i min lägenhet, för på den tiden kom folk hem till en om man behövde installera internet. Operatören installerade till och med lösenordet till mitt Windows. Men efter att jag då tagit hjälp av Säpo fick jag reda på att datorn varit avlyssnad.

Fler avsnitt
Fler videos