Gå direkt till textinnehållet

”Det här är priset för journalistik”

Det är tre rödgråtna chefer som lämnar scenen efter presskonferensen i SR-huset. Ekochefen Anne Lagercrantz berättar en anekdot om Nils Horner för Journalisten och försöker samla sig. Det här är priset för journalistik, säger två av dem. Det är för högt, säger den tredje.

Ekochefen Anne Lagercrantz fick beskedet om Nils Horners död tidigt i morse från redaktionen.

– Det är en sorg och chock. Och saknad, säger Anne Lagercrantz till Journalisten efter att den öppna utfrågningen avslutats.

– Nils Horner var en erfaren medarbetare. Han hade det allra högsta säkerhetstänkandet. Jag fick höra från en person som var med honom i Kashmir, att Nils plötsligt hade sagt åt henne att sluta tjafsa med en säljare på gatan. De var tvungna att ta sig därifrån. Han hade insett att situationen var osäker. Hon hade inte uppfattat det. Så var hans säkerhetstänkande. Han var ständigt reflekterande, säger Anne Lagercrantz.

Annons Annons

– Det här är priset för utrikesjournalistik. Men tanken på att vi inte ska ha utrikesjournalistik … det är otänkbart.

SRs säkerhetssamordnare Finn Isaksson nåddes av dödsbeskedet hemma.

Vad var det första du tänkte?
– … jag vet faktiskt inte. Det var en chock. Att jag måste ta mig till jobbet tror jag, säger Finn Isaksson.

– Det här är priset för journalistik. Det är en stor sorg man känner i dag. Nils Horner var duktig på säkerhet. Han var generös i samarbetet med oss.

TV-teamen står på kö för att få en intervju med SRs VD Cilla Benkö.

– Jag vill bara hem och gråta men jag ska ta hand om våra andra korrespondenter. Jag jobbade tillsammans med Nils på Ekot. Han var både en medarbetare och en god vän. Vi åt lunch och middag ibland när han var i hemma. Han var en fantastisk människa. En brittisk dandy, alltid välklädd och en fantastiskt skicklig reporter. Han ville alltid vara på plats där det hände, gärna innan det hände, berättar Cilla Benkö framför kamerorna.

Finn Isaksson och Anne Lagercrantz säger att detta är priset för journalistik. Vad säger du?
– Det är för högt. En människas liv är alltid ett för högt pris att betala.

– Samtidigt måste Sveriges Radio ha utrikeskorrespondenter.

Fler avsnitt
Fler videos