Gå direkt till textinnehållet

”Det blir mer granskande journalistik i GT”

Sofia Dahlström, GTs nya chefredaktör, tänker satsa på mer granskande journalistik i GT. Hon börjar troligen sitt nya jobb någon gång under våren.

Grattis.
– Tack.

Vad var det som gjorde att du sade ja till jobbet?
– Det är inte många erbjudanden av den här karaktären man får i livet. Det känns spännande. Jag vill förtydliga att det inte är så att jag lämnar Göteborgs-Posten, utan går till GT för ett nytt jobb.

Tror du att det spelade in att du bor och arbetar i Göteborg?
– Det ska de som rekryterade mig svara på. Jag tror att de tittade på att jag länge jobbat med att leda nyhetsarbetet på GP, vilket gör att jag har erfarenhet av de dagsaktuella frågorna, kan politiken och vad som pågår i Göteborg. Men det kan man lära sig, även om man inte kommer från Göteborg.

Annons Annons

Något annat som kan ha spelat in?
– Jag har en profil av att under många år lyft fram den granskande journalistiken i GP. Det är vad jag brinner för och jag tror att det var en viktigare aspekt än att jag bor i Göteborg.

Kommer det att bli fler granskningar i GT framöver?
– Det kan man nog räkna med.

Några kampanjer liknande dem som Frida Boisen sysslade med?
– Frida Boisen har varit fantastisk på att sätta GT på kartan i Göteborg och nationellt. Bra kampanjer som utgår från hjärnan och magen är en del av en kvällstidnings DNA.

Samma dag som det blev klart att du blir ny chefredaktör för GT kom beskedet att Anders Goliger, GPs redaktionschef, slutar och blir konsult. Bara en tillfällighet?
– Ja, bara en tillfällighet.

Något mer du skulle vilja tillägga?
– Anledningen till att jag fått möjligheten att bli chefredaktör beror på det stöd jag fått från Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein.

Fler avsnitt
Fler videos