Gå direkt till textinnehållet

”Det är spännande att lägga ut spår”

Varje år sedan 2011 har Norrtelje Tidnings kulturredaktör Margaretha Levin Blekastad skrivit delar av tidningens sommardeckare. Nu debuterar hon med en egen spänningsroman.

Lokalbefolkningen i Norrtälje ser varje sommar fram mot tidningens sommarföljetong, en deckare som sedan ges ut som pocketbok. Margaretha Levin Blekastad var med och drog igång projektet tillsammans med de fyra NT-medarbetarna Erik Eriksson, Sofi Piehl, Richard Grandin och Magnus Östnäs och sedan dess har de enträget levererat en deckarhistoria varje sommar.

– Tidigare väntade vi till hösten med att ge ut följetongen som bok, men nu kommer den redan till midsommar för att sommargästerna ska kunna köpa den, berättar hon.

Boken har gjort succé på orten och säljer varje år i ungefär 2 000 exemplar. Sju böcker har det blivit hittills.

Varje höst låser författargänget in sig och kokar ihop kommande sommars historia. Sedan delar de på arbetet med att stafettskriva kapitlen. Deckarförfattaren Erik Eriksson, som medarbetar i NT och även stafettskriver följetongen, har också lyckats få ett tyskt förlag att nappa och ge ut några av böckerna i Tyskland.

I dag har en av författarna hunnit gå i pension, men ingen vill sluta skriva.

– När vi rör oss ute i stan får vi ofta höra att vi måste fortsätta. Folk förväntar sig att det ska komma en ny sommarföljetong.

Deckarskrivandet har inspirerat Margaretha Levin Blekastad att skriva spänningsromanen Blod och is, som utkommit nu i vinter. Vid sidan av journalistjobbet tycker hon att det är roligt att få använda fantasin och skapa fiktiva karaktärer.

– Jag har hållit på med den ganska länge, men för två år sedan tog jag tag i projektet på allvar, berättar hon.

I inledningen av romanen ger sig en stjärnkrögare ut på en skridskotur i kvällsmörkret. Han är en van skridskoåkare, men när han åker ner i en omärkt vak lyckas han ändå inte ta sig upp, utan drunknar.

Det ser först ut som en olyckshändelse, men snart har de två poliserna Ellinor Sandin och Lars Bergquist insett att de har att göra med en mördare.

– Krögaren kom först i processen. Sedan började jag fundera kring vem han var och vem som hade ett horn i sidan till honom och som skulle vilja se honom död. Utifrån de frågorna skapade jag personer som hade privata och affärsmässiga relationer till honom. Det är spännande att lägga ut spår åt olika håll.

Margaretha Levin Blekastad beskriver boken mer som en spänningsroman, inriktad på relationer, än en thriller. Men också med aktuella samhällsfrågor i handlingen.

– Jag har medvetet undvikit detaljbeskrivningar av våld, även om det finns våldsscener med i boken. Jag läser många deckare och är rätt trött på detaljer ur obduktionsprotokoll och beskrivningar av hjärnsubstans som skvätter omkring. Det är mer intressant att undersöka vad som får en människa att gå över gränsen och döda.

Margaretha Levin Blekastad bor numera utanför Uppsala och har valt att förlägga handlingen till staden.

– Jag har gått runt och lärt känna stan och tycker att det är roligt att använda mig av de miljöerna.

Har du fler böcker på gång?
– Tanken är att det ska bli en trilogi. Jag har skrivit 8-10 kapitel på nästa bok, som har arbetsnamnet ”Kidnappad” och som handlar om en skötsam familjefar och ekonom som blir kidnappad. Jag hoppas att den ska bli klar under det här året, om jag lyckas få ihop alla trådar.

Vilka deckarförfattare gillar du själv?
– Det finns så många duktiga. Jag läser många deckare och inspireras av klassiker som till exempel Sjöwall & Wahlöö. Arne Dahl, som har ett fantastiskt språk och intressanta intriger, är mycket läsvärd. Denise Mina är också en favorit liksom Gillian Flynn, som har förmågan att gestalta personer som inte är så trevliga men som man ändå kommer på sig själv med att heja på.

Fler avsnitt
Fler videos