Gå direkt till textinnehållet

”Det är otroligt häftigt att sända live”

Lovisa Giertta, sportjournalist på Expressen, var med i går när Expressen sände sin längsta sportlivesändning någonsin. Sverige mötte Portugal, och 14 timmar live-TV behövdes, tyckte Expressen. Lyxigt tyckte Lovisa Giertta.

Efter ännu en livesändning, denna gång på en och en halv timme med anledning av Sveriges herrlandslags förbundskapten Erik Hamréns presskonferens, har Lovisa Giertta tid att berätta om den maraton Expressen Sport ägnade sig åt under gårdagen. Från klockan tio på morgonen fram till midnatt kunde intresserade gotta sig i ”Studio Fotboll”, där Lovisa Giertta och Axel Pileby var programledare.

Hur var gårdagen?
– Jag tyckte att det kändes väldigt häftigt att få vara med om en sådan grej. Allt var otroligt bra råddat inför sändningen av sändnings- och inslagsproducenterna. Vi hade bra inslag och intressanta gäster.

Var det 14 timmar kvalitet?
– Jag såg inte alla 14 timmar, och det är svårt för mig att på ett objektivt sätt bedöma de timmar jag sände. Men jag tycker själv att vi hade olika ingångar och olika teman varje timme. Vi ägnade inte 14 timmar åt att prata om vem som är bäst av Ronaldo och Zlatan.

Annons Annons

Hann ni äta?
– Vi hade ett längre inslag som varade i en kvart, tjugo minuter, då slängde jag i mig min matlåda.

Lovisa Giertta beskriver matchen som årets viktigaste, och tror att det finns ett intresse att se en 14 timmar lång livesändning. Intresset var också stort, Expressen Sport slog klickrekord.

Fick du någon gång panik och ville fly studion?
– Det är ju otroligt häftigt att sända live. Det tror jag att alla som har gjort tycker. Så fort den gröna lampan böjar lysa, eller jag hör i örat att vi kör om 3, 2, 1 sekunder, känner jag ett pirr och tänker: nu kör vi! Jag kände aldrig själv att, nej nu vill jag lägga ner. Jag tyckte faktiskt bara att det var kul. Jag tycker också att det är fantastiskt att, som journalist, ha den möjligheten att sitta och prata med våra gäster i en timme. Jag kan ställa vilka frågor som helst. Vi hade tid på oss att snacka. Det kändes lite lyxigt.

 

Fotnot/transparens: Lovisa Giertta är systerdotter till Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Fler avsnitt
Fler videos