Gå direkt till textinnehållet

”Det är klart det här kommer påverka journalistiken”

Nu står det klart att åtta tjänster försvinner från de fyra titlarna vid Västgöta-Tidningar, som ingår i Hallpressens organisation. Hårdast drabbas redaktionen i Skövde som förlorar sex tjänster.

Journalisten berättade tidigare i dag om de åtta tjänster som försvinner vid Västgöta-Tidningar där Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter ingår. Det här som en del av Hallpressens tuffa sparpaket där 33 tjänster ska bort. 

Marianne Carlsson är ordförande för journalistklubben vid Västgöta-Tidningar och är en av fyra personer som sitter i förhandlingsdelegationen.

– Det är klart att det här kommer påverka journalistiken, det säger sig självt. Inriktningen på materialet kommer att vara detsamma, alltså att producera lokal journalistik, men det är färre som ska göra jobbet, säger hon.

Annons Annons

När det gäller de olika titlarna inom Västgöta-Tidningar kommer de flesta tjänsterna att dras in på sportredaktionerna där man går från fem till tre tjänster. Sporten kommer också att centraliseras till Skövde. De övriga sex tjänster som försvinner tas från Skövderedaktionen och det handlar om journalister som levererat till alla titlar inom koncernen.

– Det vi vet är att det kommer att försvinna tjänster från Skövde, bland annat två som jobbat vid nyhetsdesken, sen är det andra reportertjänster i Skövde som suttit på den gemensamma avdelningen, säger Marianne Carlsson.

Ingen behöver gå mot sin vilja. Fackklubben beskriver stämningen som uppgiven.

– Inom fem år finns det snart ingen journalistik kvar, det är den känsla man har. Från klubben skulle vi vilja se en tydligare plan för hur man ska skapa intäkter, säger Marianne Carlsson. 

Fler avsnitt
Fler videos