Gå direkt till textinnehållet

”Den tråkigaste dagen på trettio år”

Tommy Lundqvist, ordförande i journalistklubben på Norrbottens Media, beskriver gårdagen då sparpaketet om 13 redaktionella tjänster på NSD och Kuriren blev känt som den tråkigaste dagen i hans 30-åriga journalistbana. ”Det är bestörtande”, säger han.

Som Journalisten berättade på tisdagen genomför Norrbottens Media ett sparpaket på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren. 18 tjänster ska bort, varav 13 på redaktionerna. Samtliga sex fotograftjänster försvinner och besparingarna ska vara genomförda till årsskiftet. Orsaken är den dåliga ekonomin i bolaget.

Fyra av de redaktionella tjänsterna som försvinner har varit kopplade till produktionen av helgbilagorna och gratistidningarna och två av dem flyttas till Norrköping där NTM-koncernens redigeringsnav finns.

För ett år sedan flyttade lejonparten av redigeringen till Norrköping och Norrbottens Media gjorde sig av med tio redigerare, vilket Journalisten berättat om. Journalistklubben riktade i en artikel i Journalisten hård kritik mot arbetsgivarens metoder på Norrbottens-Kuriren, där en person som arbetat i nära 40 år som journalist blev av med jobbet för att han ”saknade kvalifikationer för att arbeta som journalist”.

Annons Annons

Tommy Lundqvist, ordförande i journalistklubben på Norrbottens Media, berättar att klubbstyrelsen kommer att ha ett möte på onsdagseftermiddagen för att gå igenom sparbetinget. Förhandlingarna inleds på torsdagen och ett klubbmöte kommer att hållas nästa vecka.

– Vi förlorar 23 journalisttjänster på ett år. Det är ett jättehårt slag. Det är bestörtande och tragiskt. I går var den tråkigaste dagen i min 30-åriga journalistbana, säger Tommy Lundqvist.

– Vi förlorar 13 kolleger, duktiga journalister och kompisar. Det är en väldigt dämpad stämning på redaktionen i dag och arbetsmoralen är inte så hög. De här påverkar inte bara de vi misstänker kommer att drabbas utan samtliga på redaktionen. Men vi har fått ett stort stöd från journalister på övriga tidningar i koncernen.

Har det sagts något om avgångsvederlag?
– Tidigare har det funnits en peng, och vi har inte fått höra något definitivt nej från arbetsgivaren, men det återstår att se vad förhandlingen ger.

Hur kommer ni att klara er utan fotografer?
– Det är sagt så att det ska köpas in frilansfoto för sporten, vi har ju tre elitlag här i Luleå. Och till vissa reportage och featurejobb. I övrigt kommer fotograferingen att landa på reportrarna. 

NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar uppger för Journalisten att det inte finns några generella avgångserbjudanden planerade i nuläget men att man ”får se vad förhandlingarna landar i”.

Fler avsnitt
Fler videos