Gå direkt till textinnehållet

”Demokratiskt problem att SD stänger ute medier”

Sverigedemokraterna hindrade Sydsvenskan från att bevaka partiets valvaka i Malmö. Ett stor demokratiskt problem som drabbar allmänheten, säger Pia Rehnqvist, Sydsvenskans chefredaktör. (bilden)

Har ni fått någon förklaring till varför ni inte fick bevaka Sverigedemokraternas valvaka i Malmö, Pia Rehnqvist, Sydsvenskans chefredaktör?

– Till en början sade SD till oss att de fattat ett beslut om att medier inte skulle få komma på valvakan, att den skulle vara helt stängt. Det upplevde vi som ett stort problem. SD var redan innan detta val ett stort parti i Malmö och Skåne. Under valkvällen fick vi reda på att andra medier varit på plats. Ett ärligt svar så vet jag inte varför Sydsvenskan inte var välkomna.

Har ni försökt förklara för SD mediernas roll i en demokrati?

Annons Annons

– Dialogen med SD är för tillfället inte på topp. Vi har försökt att förklara att vi är en länk mellan politiker och allmänheten. Jag tycker att det är ett stort demokratiskt problem. De som blir lidande är allmänheten och våra läsare.

Har ni granskat SD?

– Vi har en stor vana att bevaka SD eftersom de suttit i kommunfullmäktige i flera kommuner i många år. De kanske känner sig pressade eftersom vi granskat ledamöterna. Kanske är det så att även vi behandlas på samma sätt som Expressen som inte blev insläppta på SD vakvaka i Stockholm, efter deras avslöjanden om SD-politiker och vad de sagt i sociala medier.

Hur ska ni bevaka SD i framtiden?

– Ser vi till hela Skåne röstade var femte på Sverigedemokraterna. Det är ett stort parti i vårt bevakningsområde. Jag hoppas att de som andra partier förstår medias roll i en väl fungerande demokrati. Men det som hände igår gör mig tveksam.

Fler avsnitt
Fler videos