Gå direkt till textinnehållet

Demokratipris till Reportrar utan gränser

Internationella Reportrar utan gränser har tilldelats årets Bonn International Democracy Prize (Demokratiepreis).

Priset delas ut till en person eller internationell organisation som arbetar för demokrati. ”Reportrar utan gränser tilldelas priset för organisationens exceptionella engagemang för informationsfriheten i världen”, står det i motivationen.

Erik Better, Demokratiepreis vice ordförande och tidigare chef för tyska public service-företaget Deutsche Welle, sade att informationsfriheten är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle, och han hyllade modet hos dem som ofta sätter sina liv på spel för att få fram sanningen.

”Vi är mycket hedrade över att få denna utmärkelse. Priset ger större kraft i vårt försvar av mediefriheten. Priset kommer att hjälpa våra informationshjältar och hjältinnor och inspirera alla journalister att fortsätta sin dagliga kamp”, sade Reportrar utan gränsens generalsekreterare Christophe Deloire i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Reportrar utan gränser är den fjärde mottagaren av priset efter förre tjeckiske presidenten Václav Havel (2009), iranska människorättsförsvararen och mottagare av Nobels fredspris Shirin Ebadi (2010) och Yadh Ben Achour, ordförande för Tunisiens första konstituerande församling, (2012).

Fler avsnitt
Fler videos