Gå direkt till textinnehållet

”De råder oss att kräva en nedbantning i två steg”

Löntagarkonsulterna varnar i sin rapport för en allt för snabb fusion mellan Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Medan tidningsledningen ser fördelar med att skynda på nedskärningarna så fort som möjligt vill journalistklubben banta i flera steg.

Det var i slutet av april som fusionen mellan Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad blev känd och den 28 maj skrev parterna under kontraktet. Tidningsledningen vill banta bort 73 redaktionella tjänster och just nu pågår arbetet med hur många tjänster som ska bort från respektive tidning och hur man bör banta.

I måndags släppte löntagarkonsulterna sin rapport över fusionen.

– De (konsulterna) råder oss att kräva en nedbantning i två steg, att de inte ska hugga så mycket på en gång. För att säkra kvalitén bör man låta bantningen glida över på nästa år också. Arbetsgivaren vill att det ska gå fort för att de ska kunna täcka förlusterna under innevarande år, vilket man också kan förstå. Men vi tror det kan vara en poäng att några är kvar ett år till, säger Pia Röding, journalistklubbens ordförande på Sydsvenskan.

Annons Annons

Löntagarkonsulternas rapport påtalar även att det finns en stor risk att läsarna kommer märka av de stora nedskärningarna. För att klara av de nya tuffa kraven vill därför klubben att man satsar mer på kompetensutveckling, både inom ny teknik och för personalen.

– Det är nästan det viktigaste av allt och vi kommer diskutera detta med ledningen. Det kommer bli jäkligt tufft för de som blir kvar också när man bantar, säger Pia Röding.

Enligt tidningsledningens förslag blir det 142 personer kvar på redaktionerna. Det är relativt jämnt mellan hur mycket man drar ned på respektive tidning, men något fler ser ut att få gå från Helsingborgs Dagblad.

Fler avsnitt
Fler videos