Gå direkt till textinnehållet

De kan vinna Raoul Wallenbergpriset

Expos Jonathan Leman och journalisten Lisa Bjurwald är två av de fyra nominerade till årets Raoul Wallenbergpris.

Priset som delas ut den 27 augusti går till en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar mot främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

Förutom Expos researcher Jonathan Leman och Författarens chefredaktör och författaren Lisa Bjurwald är läraren och författaren Charlotta Granath samt Matilda Brinck-Larsen, initiativtagare och grundare av frivilligorganisationen Agape, nominerade.

Om hon vinner vill journalisten Lisa Bjurwald använda prissumman på 100 000 kronor som grundplåt till en mediegranskande stiftelse i Sverige, säger hon till Journalisten.

Annons Annons

Nomineringarna:

Jonathan Leman, researcher på Expo. Jonathan Leman håller i utbildningar om högerextremismen i Sverige, historiskt och i dag. Han har även dagens antisemitism som ett specialområde. Målgruppen är främst lärare och tjänstemän. Jonathan fungerar som en särskild resurs för lärare och pedagoger som arbetar med Toleransprojektet.

Det krävs arbete på många olika fronter för att värna vår demokrati.” – Jonathan Leman

Charlotta Granath, lärare, både i grundskolan och på lärarutbildningen, författare och föreläsare. Charlotta Granath arbetar för barn och ungdomar med kunskapshöjande insatser i frågor om mänskliga rättigheter, Förintelsen, antidemokratiska ideologier och brott mot mänskligheten, samt om allas lika värde.

“Jag eftersträvar att göra skillnad, varje dag, på många sätt, i de frågor och utmaningar jag ställs inför.“ – Charlotta Granath

Matilda Brinck-Larsen, initiativtagare och grundare av frivilligorganisationen Agape som fångar upp, stöttar och ger struktur för de unga ensamkommande som skrivs upp eller fyller 18 år. Hon har byggt upp ett nätverk tillsammans med volontärer som bistår med boenden, frivilliga familjehem, aktiviteter och verksamhet. Hon reser runt och håller föreläsningar om situationen för de ensamkommande samt skriver debattartiklar.

“Agape är civilsamhällets svar på när stat och kommun frånsäger sig sitt ansvar.” – Matilda Brinck-Larsen

Lisa Bjurwald, chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidskriften Författaren – Sveriges Författarförbund, journalist, författare. Lisa Bjurwald är en av  landets ledande experter på rasism, högerextremism och näthat/hot. Hon är ute i skolor och föreläser, samt författare till ett flertal uppmärksammade böcker, debattartiklar och publika evenemang runt om i Europa.

“En enskild människa kan göra skillnad! Den parollen lever jag efter.” – Lisa Bjurwald

Fler avsnitt
Fler videos