Gå direkt till textinnehållet

De kan bli Årets stilist

Två frilansar och en radiojournalist. De kan vinna priset som Årets stilist.

Anna Roxvall, frilans, Karin Thunberg, frilans och Christian Olsson från SR Radiosporten. Där har du de tre nominerade till Årets stilist-priset som delats ut av Journalisten sedan 2013.

Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephsson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens redaktionschef Qia Rindevall.

– Att utse årets stilist är ett grannlaga arbete, många texter ska läsas och radio och tv-inslag lyssnas igenom, men det är också väldigt roligt och stimulerande. Konkurrensen är mycket hård och diskussionerna i juryn går höga. Men vi lyckas alltid enas, så också i år. Vi fick glädjande nog in långt fler kandidater utifrån i år än vad vi någonsin fått tidigare. Förmodligen på grund av den kritik som priset fick när vi förra året nominerade tre män, säger Helena Giertta.

Annons Annons

Priset ska gå till en journalist eller annan publicist som i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden. Vem som vinner priset avslöjas den 24 maj. Tidigare har Carina Bergfeldt, SVT (tidigare Aftonbladet), Johar Bendjelloul, SR och Dagens Nyheters Björn Af Kleen vunnit priset.

Karin Thunberg, frilans, före detta Svenska Dagbladet:

Hur känns det att bli nominerad?
– Jätteroligt, jag var utomlands när beskedet kom och blev nästan fånigt glad. Det känns väldigt ärofullt. Jag har jobbat med journalistik i över 40 år och för mig är språket jätteviktigt.

Hur tänker du kring språket?
– Jag arbetar mycket med rytmen i språket och med att försöka få fram texter och undertexter. Jag arbetar mycket utifrån lust och är nästan lite besatt av språket. När jag gör personporträtt märker man att folk är tränade att säga vissa saker, men vad ligger bakom det? Hur skapar man bilder med språket som gör att man förstår mer av de här människorna än vad de egentligen säger. Det ska sjunga lite i kroppen av en text.

Christian Olsson, SR Radiosporten:

Hur känns det att bli nominerad?
– Det känns ju obegränsat smickrande och kopiöst hedrande. Hyggligt överaskande också.

Hur tänker du kring språket?
– Jag har svårt för upprepningar, men det är nog mer ett personlighetsdrag än att jag tänker att så bör man göra med språket. ”Han har många strängar på sin lyra” säger man exempelvis i ett talesätt, sådana uttryckt kan jag nästan inte säga eftersom jag tycker de känns så uttjatade. Då måste jag säga ”han har många strängar på sin banjo i stället”. Vi måste också alltid utmana språket. Det kan inte bara sitta där som en säck morötter och bara få vara i fred. Vi måste hålla igång språket och det måste hålla igång oss. Språket som äventyr är väl grejen? Det lät lite pompöst men jag tycker det.

Anna Roxvall, frilans:

Hur känns det att bli nominerad?
– Det känns fint och väldigt hedrande eftersom jag tycker väldigt mycket om själva hantverket och lägger ned mycket tid på mina texter.

Hur tänker du kring språket?
– Jag är ganska traditionell tror jag, på flera sätt. I stället för att skriva läsaren på näsan, exakt hur någon känner, eller exakt hur något är, så försöker jag måla upp en bild så läsaren får dra den slutsatsen själv. Jag är ganska återhållsam och föredrar att fokusera på en detalj som säger något om det större hellre än att brassa på med intryck.

Här är motiveringarna:

Christian Olsson: ”För att han fört sportjournalistikens traditionella ordglädje till nya, nästan osannolika höjder, där precision i iakttagelsen och intensitet i upplevelsen kan stämma till lyckligt möte.”

Anna Roxvall: ”För att hon i reportage om komplicerade konflikter i avlägsna länder kan förena analys, överblick och medmänsklighet genom ett språk som är sakinriktat, variationsrikt, lättläst och med stark konkretion.”

Karin Thunberg: ”För att hon med reportage och intervjuer under en omfattande karriär brutit ny stilistisk mark för många journalister. Kunskap och närhet till stoffet växer fram ur personligt tilltal, trogen återgivning av mänskliga röster och omsorg om detaljen i ordval och meningsbyggnad.”

Fler avsnitt
Fler videos