Gå direkt till textinnehållet

De är otrygghetens offer

Han har rapporterat från krigshärdar, vunnit Stora Radiopriset med P3 Dokumentär och Prix Nordica för UR. Efter arbetsdagens slut som tillfälligt anställd eller frilans blev Carl-Magnus Helgegren ändå tvungen att köra taxi för att sätta mat på bordet åt sina barn.

Carl-Magnus Helgegren, 35, minns när han tröttnade. Det var en ljummen septemberdag 2010 i Luleå, vid den gamla militärförläggningen på området Kronan, där produktionsbolaget Massa Media har sina hangarliknande lokaler. Efter tiotalet år som producent, frilans och reporter hade han ännu aldrig haft ett jobb som varade mer än några månader. Han hade vunnit Stora radiopriset med P3 Dokumentär och varit i final två gånger i Prix Nordica med två av sina UR-program. Han hade rapporterat från krigen i Mellanöstern och under en period legat topp fem på SRs mest nedladdade program med två egna dokumentärer. Ändå tvingades han i perioder köra taxi efter arbetstid för att handla mat åt sina två barn.

– Jag blev sittande kvar i bilen på parkeringen den morgonen. Snart skulle jag gå in i min lilla holk och fortsätta klippa min radio, men jag ville inte längre. Jag stängde av tändningen till bilen och satt där och bara tittade mig omkring. Vafan gör jag här? Jag är inte på väg någonstans, så fort jag skickat den här fakturan är jag på ruta noll igen. Då är jag den där sketna radioproducenten i Luleå som kör taxi igen, säger Carl-Magnus.

För Carl-Magnus började drömmen att bli en radioberättare hemma på landet utanför Göteborg. För Lisa, 33, som egentligen heter något annat, började det redan på högstadiet. Även Lisa har en lång karriär bakom sig, trots den knappa åldern. Programledare på P3 och flera år på stora TV-produktioner åt olika produktionsbolag. Ändå har de – och så många andra av dagens journalister – svårt att klara vardagen med sina jobb. Vad är det som håller på att hända runt omkring oss? Vad är det för arbetsmarknad vi lämnar efter oss till nästa generation?

Det handlar första delen av Journalistens serie Flexibilitetens pris om.

Läs mer i pappersutgåvan av Journalisten. Där möter du också ansvariga på SR, SVT och produktionsbolagen som driver runt det nya kretsloppet med otrygga anställningar. Varför gör de inget? Varför vill man inte förändra fast alla vet?

Fler avsnitt
Fler videos