Gå direkt till textinnehållet

De är nominerade till Årets stilist

Tre journalister är nominerade till Journalistens pris Årets stilist: Johar Bendjelloul, Sveriges Radio, Anna Bodin, Dagens Nyheter och Henrik Samuelsson, Tidningarnas Telegrambyrå.

Priset har inrättats för att uppmuntra till att aktivt vidareutveckla, förfina och bemästra språket. Priset ska gå till en journalist eller annan publicist som i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden.

Johar Bendjelloul, programledare P1-morgon, Sveriges Radio, nomineras med motiveringen: ”Johar Bendjelloul påminner lyssnaren om varför radio är ett så nära och omedelbart medieslag. Med precision, saklighet och ordglädje förmedlar han en känsla av engagemang och intresse genom små nyanser i röst och tonfall.”

Hur känns det att vara nominerad?
– Jag är otroligt glad. Att en radiobluddrare ska få vara med i ett sånt här sammanhang, det var oerhört oväntat.

Annons Annons

Är det svårare att jobba med stilistik i radio än i skrivna medier?
– Jag har aldrig jobbat i skrivna medier, så jag har i princip aldrig skrivit något som inte är menat för uppläsning och det skiljer ju en hel del mellan det skrivna och det talade språket. Jag är egentligen helt okunnig i det skrivna ordet om det inte ska läsas upp.

Anna Bodin, reporter, Dagens Nyheter, nomineras med motiveringen: ”Anna Brodin utnyttjar det långa reportagets möjligheter till personporträtt och samhällsskildringar, där detaljer, ögonblicksbilder och övergripande fakta bildar en sammanhållen helhet, och där språket är samtidigt rakt, rikt och enkelt”.

Hur känns det att vara nominerad?
– Det känns hedrande.

Vad är knepet bakom god stilistik?
– Det finns inget direkt knep, det handlar om förutsättningar. Att kunna sova på en text, gå igenom den igen, att ha tid att vrida och vända på formuleringar.
 
Henrik Samuelsson, reporter, TT, nomineras med motiveringen: ”Henrik Samuelsson använder ett kort och begränsat format till att göra en god historia av ett nyhetstelegram, gärna med formuleringar som ger röst åt skribentens lätt ironiska distans utan att ställa sig i vägen för innehållet”.

Hur känns det att vara nominerad?
– Oj, ja det var oväntat. Men väldigt häftigt och spännande.

Är det svårare att jobba med stilistik på TT än i andra skrivna medier?
– Ja, det är det ju i och med att vi vet ju aldrig hur det vi gör presenteras eller layoutas. Det är svårare att få ett helgjutet intryck med rubrik och bilder, alltså hela paketet.

Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephsson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall.

Tisdagen den 3 juni avslöjas vem av de tre som blir Årets stilist.

Förra året vann Carina Bergfeldt, Aftonbladet, utmärkelsen Årets stilist.
 

Fler avsnitt
Fler videos