Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaak-pris går till turkisk journalist

I dag fyller den fängslade journalisten Dawit Isaak 51 år. I samband med hans födelsedag delar Publicistklubben Västra ut sitt årliga Dawit Isaak-pris som i år går till den turkiske journalisten Erol Özkoray.

Dawit Isaaks födelsedag uppmärksammas på flera håll i landet. Bland annat så delar Publicistklubben Västras Dawit Isaak-pris 2015 ut till den turkiske journalisten Erol Özkoray.

Priset är ett stipendium på 10 000 kronor och har delats ut sedan 2007. Priset delas ut till personer och organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda.

Erol Özkoray har bland annat arbetat som Pariskorrespondent för den turkiska tidningen Hurriyet och som Turkietkorrespondent för den spanska tidningen El País. Han har även varit med och drivit det politiska kulturmagasinet Ideal Politika som verkat för demokrati.

Annons Annons

Men Erol Özkoray politiska engagemang och kritik mot AKP-regimen har lett till att journalisten har förföljts i sitt hemland under de senaste 15 åren. 2014 fängslades han i över elva månader för sin bok Gezi Phenomenom som dokumenterade och visade den anonyma graffitti som demonstranter målade under protesterna i Geziparken i Istanbul under 2013.

”En mottagare vars engagemang, hängivenhet och utsatthet i ett turbulent och osäkert område just nu känns extra viktigt att uppmärksamma”, säger Publicistklubben Västras ordförande Aldijana Talic i ett uttalande.

Nu är Erol Özkoray fristadsförfattare i Växsjö.

Som Journalisten tidigare berättat uppmärksammas även Dawit Isaaks födelsedag med en auktion av Dawit Isaak-teckningar som startar i dag. Auktionen påbörjas i samband med en sammankomst, med föredrag och utställning av bilderna, på restaurang Riche i Stockholm under eftermiddagen för att uppmärksamma den fängslade journalistens situation.   

Fler avsnitt
Fler videos