Gå direkt till textinnehållet

Dawit får stöd av Raoul Wallenbergs släktingar

Släktingar till Raoul Wallenberg vill att åtalet mot Eritrea drivs vidare för den fängslade journalisten Dawit Isaak skull.

I juni anmälde juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau flera ledande personer från Eritrea för brott mot den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit i eritreanskt fängelse sedan 2001. Det gällde brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingad försvinnande.

Åklagarens har dock beslut att lägga ner förundersökningen med motivering att det inte skulle gå att förhöra personer som befinner sig i Eritrea.

Raoul Wallenbergs släktingar, ordförande för svenska PEN, Arne Ruth, och Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, är några som protesterar mot åklagarens beslut i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Annons Annons

En ny lag trädde i kraft den 1 juli som gör att svensk domstol oavsett var brotten begåtts och av vem kan agera.

”Det är brottsligt att låsa in människor utan åtal eller dom. Och det är tortyr att hålla en människa i total isolering, avskuren från familj, vänner och advokat år efter år efter år. Detta gör Eritrea mot Dawit Isaak. Det är brott som Sveriges rättsväsende både kan och har en skyldighet att försöka stoppa, även om de begås utomlands”, står det i debattinlägget.

Debattörerna påpekar att lagar inte verkar retroaktivt, ”men övergreppen mot Dawit Isaak har fortsatt även efter den 1 juli.”

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos