Gå direkt till textinnehållet

Datainspektionen fick rätt om molntjänster

Förvaltningsrätten slår fast att Datainspektionens beslut var korrekt och att bristerna i Salems kommuns avtal med Google måste åtgärdas.  

I september 2011 riktade Datainspektionen kritik mot Salems kommuns användning av en molntjänst från Google. Kritiken rörde brister i avtalet som innebar att det inte uppfyllde reglerna i personuppgiftslagen. Avtalet gav Google för stort utrymme att behandla personuppgifter för sina egna ändamål.

Dessutom får kommunen inte tillräcklig information om vilka underleverantörer som Google anlitar och vad som händer med personuppgifterna när avtalet upphör. Salems kommun förelades att ta fram ett nytt avtal.

2013 granskade Datainspektionen det nya avtalet och konstaterade att de tidigare bristerna kvarstod. Myndigheten förelade då kommunen att antingen åtgärda bristerna i avtalet eller att sluta använda molntjänsten.

Kommunen har överklagat Datainspektionens beslut till förvaltningsrätten i Stockholm. I en dom meddelar nu förvaltningsrätten att den avslår kommunens överklagande.

I rättens sammanfattande slutsats står:

"Förvaltningsrätten finner att det såväl vad gäller ändamålet med behandlingen som bevarandet/raderingen av personuppgifter och insynen i vilka underleverantörer som anlitas alltjämt kan befaras att personuppgifter kan komma att behandlas på ett olagligt sätt".

Fler avsnitt
Fler videos