Gå direkt till textinnehållet

Danskar tveksamma till att betala TV-avgiften

47 procent av danskarna svarade i en undersökning att de är tveksamma till att betala en TV-avgift för att få tillgång till DRs innehåll. 32 procent svarade att de gärna betalar TV-licensen.

Undersökningen visar att en majoritet av danskarna kommer i kontakt med public sevice-bolaget DRs innehåll under en dag, men de är kluvna till hur finansieringen ska gå till.

47 procent av de som intervjuades i undersökningen är tveksamma till att betala TV-avgiften för att få tillgång till DRs innehåll. 32 procent svarade att de är villiga att betala TV-avgiften och övriga hade ingen bestämd uppfattning.

”Det är ett uttryck för att missnöje med systemet. Några anser att de betalar för något de inte använder, medan andra anser att de betalar för mycket”, säger Henrik Søndergaard, medieforskare vid Köpenhamns universitet till dr.dk.

Han påpekar att undersökningar om public service ofta pekar i olika riktningar, och han jämför det då danskarna får frågan om de vill betala mer skatt.

”Istället för att själv betala TV-avgiften vill folk att andra ska betala. Undersökningen säger inget om folk vill betala för innehållet”.

Han menar att vad danskarna säger är att de tycker att TV-licensen är för hög, och inte att de är missnöjda med innehållet.

 

Fotnot: Undersökningen bygger på intervjuer med 1 046 personer under perioden 13 till 21 mars 2015.

Fler avsnitt
Fler videos