Gå direkt till textinnehållet

Danska Politiken riskerar miljonböter för att ha tryckt bok

Dansk underrättelsetjänst (PET) har åtalat JP/Politikens hus för att ha tryckt och spridit en bok, skriven av den tidigare PET-chefen Jakob Scharf. För det ska tidningshuset straffas med böter på minst 15 miljoner danska kronor, menar PET.

Målet, som avgörs i Köpenhamns Byret, handlar om att tidningen i oktober 2016 valde att trycka den kontroversiella boken Syv år for PET av den tidigare PET-chefen Jakob Scharf. Detta efter att Köpenhamns Byret först hade utfärdat ett förbud för förlaget och författaren att ge ut boken. Förbudet utvidgades sedan till att gälla även en nyhetskanal på radion samt JP/Politikens Hus, och domstolen beslutade även att exemplar av boken hos 99 bokhandlare skulle beslagtas.

Tidningshuset underrättades om detta den 8 oktober 2016. Dagen efter publicerades hela boken i tidningen.

Ansvarig utgivare för Politiken, Christian Jensen, står också åtalad och kan dömas till fyra månaders fängelse, vilket är det strängaste straffet i den här typen av mål. Det rapporterar Danmarks Radio.

PET anser att boken skulle stoppas för att man fruktade att Jakob Scharf skulle avslöja hemligheter om bland annat PETs arbetsmetoder och samarbetspartner.

Fler avsnitt
Fler videos