Gå direkt till textinnehållet

”Dags att riva upp lagen om datalagring”

”Dags att sluta med massövervakningen.” Det anser EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) efter EU-domstolens beslut att Sverige inte kan tvinga telebolagen att lagra datauppgifter.

I en kommentar till domen skriver Max Andersson i ett debattinlägg på svd.se att det inte är ”rimligt att vi fortsätter att massövervaka våra medborgare”.

Han anser att om Sverige ska fortsätta att lagra personuppgifter ”måste det vara proportionerligt och ske endast när det är nödvändigt. Det är dags att riva upp lagen om datalagring”.

Han påpekar att mycket information om människors personliga liv kan utläsas genom datalagringen.

”Alla databaser kan läcka och det finns risk att informationen missbrukas. Nyligen avslöjandes till exempel att Försvarets Radioanstalt har hanterat känsliga personuppgifter på ett bristfälligt sätt. Det betyder att fel personer har haft fått tillgång till högst känsliga uppgifter. Det är inte bara ett intrång på människors privatliv, utan visar även att inte ens FRA har koll på datasäkerheten.”

”I en demokratisk stat borde det vara en självklarhet att vi inte övervakar personer som inte är misstänkta för något brott. Att polisen får direkt tillgång till våra privatliv är orimligt. Nu måste Sverige agera. Datalagring får inte bryta mot de grundläggande medborgerliga rättigheterna om respekt för privatliv och skydd av personuppgifter.”

Fler avsnitt
Fler videos