Gå direkt till textinnehållet

DA släpper bästa reportagen i ljud

Det började som ett webbprojekt, men ser nu ut att bli ett stående inslag i Dagens Arbetes utgivning. Nu släpper DA sina bästa reportage i ljudform.

– Det här var en del i ett webbprojekt som Hans Strandberg ledde där vi provade en massa olika saker. Bland annat så gjorde vi en film om tryckerimomsen, säger Gunilla Ericsson, redaktionschef på DA.

Gunilla Ericson säger att det här är något redaktionen har pratat om länge men inte har lyckats få till tidigare.

– Det är många av våra läsare som lyssnar på ljudböcker och dokumentärer när de jobbar. Vi vet också att det är många av våra läsare som har läs- och skrivsvårigheter, så det är ett sätt att även nå den gruppen.

De artiklar och reportage som finns inlästa är framför allt gammalt material som är mer tidlöst. Det är redaktionens fotograf, David Lundmark, som har arbetat med att klippa och lägga ut materialet.

– Vi har valt det som känns intressant och relevant och i de flesta fall är det reportrarna själva som har läst in sina egna texter, säger Gunilla Ericson.

Hon tror att det blir bättre flyt när reportrarna läser sina egna texter och att det även uppskattas av den som lyssnar.

Blir det ökad arbetsbelastning för journalisterna?
– Det viktiga är att det inte är någon som måste läsa in. Vill man inte, eller hinner man inte, så behöver man inte. Den svåraste utmaningen har varit att hitta ett tyst rum.

Kommer ni att fortsätta att läsa in artiklar?
– Vi har den utrustning vi behöver och har fått mycket uppskattning för det här så planen är att fortsätta att läsa in material. Medarbetarna tycker också att det är kul att journalistiken kommer ut i fler kanaler. 

Fler videos
Fler avsnitt