Gå direkt till textinnehållet

Cumhuriyets chefredaktör fängslad för tweet

Den turkiska dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Oğuz Güven åtalas för en tweet som låg uppe i 55 sekunder.

I fredags greps Oğuz Güven i Istanbul misstänkt för att ha spridit propaganda för en terroristorganisation och för att ha förtalat en avliden person. I måndags beslutade en domstol att han skulle häktas och förbli i fängsligt förvar. Det uppger flera källor, bland dem Europeiska Journalistfederationen, som slagit larm till Europarådet.

Båda brottsmisstankarna rör en tweet som Oğuz Güven publicerat rörande en artikel om en trafikolycka där en åklagare avled. Åklagaren i fråga hade efterlyst personer i den så kallade Gülenrörelsen, som går under namnet Fetö (Fethullahçı Terör Örgütü, Fethullah Gülens terroristorganisation).

Tweeten löd ”åklagaren bakom de första efterlysningarna mot Fetö klövs av lastbil” var bara synlig i 55 sekunder innan den korrigerades till ”åklagare död efter allvarlig bilolycka”. Varje dag publicerar Oğuz Güven cirka 300 tweets.

Oğuz Güven är den tolfte medarbetaren på Cumhuriyet som häktats av turkisk domstol på grund av misstankar om stöd till organisationerna PKK eller Fetö.

Fler avsnitt
Fler videos